Verkeer
Stuur appje
Zoek

Profronde van Almelo bijna in de maak

230717 artikel profronde
Koen Bouwman, vooraan op de foto, eindige vorig jaar als tweede achter Niki Terpstra. Veldrijder Lars van der Haar werd derde.
Beeld: Koen Bouwman

De 39ste profronde van Almelo wordt de komende weken in de steigers gezet. Lukt het dit jaar weer om op 25 augustus met een topcoureur à la Niki Terpstra op de proppen te komen? “Echte Wijkers helpen elkaar. Dat was ons geluk.”

Het is vandaag de dag ondenkbaar dat je nog een klassementstrui uit de Tour de France aan de start van je criterium hebt staan. De tijden dat Mario Cipollini of Paolo Bettini waren te strikken, behoren inmiddels tot een grijs verleden. Dat je grootheden als Marc Cavendish, Allessandro Petacchi en onze eigen Tom Veelers gezamenlijk op de finish van het Almelose profcriterium zag afstuiven, gaan we niet meer meemaken.

Guido Eggermont is belast met het rennersveld van de Almelose profronde en weet er alles van. Op de categorie Van der Poel, Van Aert en Pogačar rekent Eggermont allang niet meer. Je ziet hem watertanden als die grote namen voorbij komen. “Maar ik heb me er ook bij neergelegd dat je ze niet meer krijgt. De startgelden van deze toprenners zijn enorm gestegen, terwijl de budgetten alleen maar kleiner zijn geworden. Het criteriumcircus met profs staat daardoor in heel Nederland onder zware druk. Helemaal in de periode na de Tour de France. Ook wij hebben daar al jaren mee te maken. Soms moet je een beetje geluk hebben.”

Plaatsgenoten

De organisatie viel vorig jaar met de neus in de boter toen Niki Terpstra hier zijn laatste koers van een indrukwekkende carrière reed. Vier jaar ervoor zegevierde de Beverwijker in de Ronde van Vlaanderen. Vier jaar daarvoor werd hij als winnaar van Parijs - Roubaix gehuldigd. Voormalig Beverwijker Eggermont trok gewoon de stoute schoenen aan toen hij vernam dat Terpstra z’n fiets aan de wilgen ging hangen. “We kenden elkaar nog als plaatsgenoten en hij heeft vaker hier gereden. Niki liet weten warme herinneringen aan Almelo te hebben en zegde meteen toe. Wijkers onder elkaar helpen elkaar altijd. Dat geluk moet je net hebben.”

Opkomend talent

Wat er dit jaar in het vat zit is ook voor Eggermont weer afwachten. Hij legt uit hoe het werkt. “Na de Tour leveren we een wensenlijstje in bij John van den Akker en Martin van Steen van Cycling Service dat bemiddelt tussen renners en organisaties. We krijgen de prijzen toegestuurd en of renners beschikbaar zijn. De namen die we vragen kunnen renners in opkomst zijn. Koen Bouwman is er zo een. We zagen hem schitteren in de Giro en hebben meteen geprobeerd hem vast te leggen. Het publiek is tegenwoordig goed op de hoogte met opkomend talent. Er is zoveel wielrennen op televisie. Dat is echt een voordeel. Iedereen kende Koen Bouwman van zijn optreden in de Koninginnerit waarin hij heel lang voor de zege leek te gaan. Dat bevestigt de visie dat je niet altijd gearriveerde vedetten hoeft te hebben om het leuk te maken voor het publiek.”

Ploegverplichtingen

Wielermakelaar John van den Akker laat weten dat renners graag in Almelo rijden, maar dat het inderdaad een hele puzzel is om het rennersveld rond te krijgen. “Het programma van de ploeg gaat altijd voor”, benadrukt de oud-renner. “Eind augustus mogen renners vaak wel van hun ploegleider in criteriums starten als ze geen ploegverplichtingen hebben. We proberen er met de renners die beschikbaar zijn altijd een zo aantrekkelijk mogelijk veld voor organisaties van te maken. Dat zal dit jaar niet anders zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.