Het tarief van de hondenbelasting in Hengelo gaat volgend jaar niet omhoog. Het bedrag blijft op het niveau van dit jaar en wordt dus bevroren. Het voornemen is dat de hondenbelasting in Hengelo op termijn wordt afgeschaft. Daarvoor is een meerderheid van de raad. Een motie, die woensdag werd ingebracht door BurgerBelangen, draagt het college op om 'nieuwe structurele financiële meevallers' daarvoor in te zetten.
Het wel of niet afschaffen van de hondenbelasting houdt de gemoederen in Hengelo al jaren bezig. Tijdens iedere behandeling van een zomernota staan er wel een paar partijen op die de belasting van tafel proberen te krijgen, waaronder de PVV en Lokaal Hengelo in het verleden. Veel Twentse gemeentes vinden de hondenbelasting inmiddels achterhaald en hebben 'm afgeschaft, maar in Hengelo blijft de hondenbelasting voorlopig nog gehandhaafd.
In voorstellen voor nieuw beleid stond in de Zomernota dit jaar ook het afschaffen van de hondenbelasting op het wensenlijstje, maar dit voorstel kreeg een duidelijk nee van het college van B en W. Grootste bottleneck in de discussie is dat er maar geen structurele dekking voor wordt gevonden: afschaffen van hondenbelasting zorgt voor een gat in de begroting van zo'n 576,000 euro en de terugkerende vraag is hoe je die gaat dichten. Afschaffen van de hondenbelasting mag dan weer op de agenda staan, de vraag is welke nieuwe structurele financiële meevaller daarvoor uiteindelijk wordt gevonden en wanneer de hondenbelasting dan wordt afgeschaft.
Coalitiepartij BurgerBelangen is al jaren voorstander van afschaffing van de hondenbelasting. De partij diende woensdag een motie en een amendement in om die wens kracht bij te zetten. Dit tot grote verrassing van de PVV en LokaalHengelo die het onderwerp al eerder op de agenda zetten. In de motie droeg BurgerBelangen woensdag het college op om structurele financiële meevallers van structureel aard voor dekking van de hondenbelasting mee te nemen. Met een amendement wilde de partij voor elkaar krijgen dat de hondenbelasting niet wordt geïndexeerd in 2024. Zowel de motie als amendement kreeg in de raad een meerderheid.
Fractievoorzitter Han Daals gaf in zijn betoog voorafgaande aan de stemming dat het onderwerp nu echt op de agenda staat. Hij gaf toe dat het niet simpel is om het van tafel te krijgen en een dekking te vinden voor afschaffing. "We willen geen lastenverzwaring. Het is makkelijk om direct naar de onroerendezaakbelasting (OZB) te kijken, maar daar gaan we niet aan knagen. We komen ook niet aan de subsidies. Al die sportverenigingen en culturele instellingen gaan het anders ook merken."
Woensdag diende ook de PVV samen met Lokaal Hengelo, ChristenUnie, Hengelose Burgers en Forum voor Democratie een motie in om de hondenbelasting gefaseerd in drie jaar af te bouwen met ingang van 2024. Dit zou dan onder meer structureel gedekt moeten worden door juist minder subsidies uit te keren. De motie haalde het niet, ondanks dat de PVV wel een handreiking wilde doen en de motie wilde aanpassen met een tekst van een ingediende motie uit 2021 die toen ook door BurgerBelangen werd ondertekend. "Daar moet BurgerBelangen het dan toch mee eens zijn", concludeerde Nijhof. Daals noemde het een creatieve suggestie, maar ging er niet in mee. "Ik heb aangegeven waar de problematiek zit en die poetsen we niet zomaar weg. Dat is ook de worsteling die wij meemaken daarin. Als we stappen maken naar afschaffen van de hondenbelasting, dan stap voor stap."
Nijhof, de fractievoorzitter van de PVV, zegt te weten dat vrijwel alle partijen het eens zijn om de hondenbelasting af te schaffen, maar dat die het niet eens zijn over de dekking." De Hengelose ChristenUnie constateerde dat BurgerBelangen wel met een motie kwam aanzetten, maar dat er geen dekking onder zit. "Ik vind dat jammer", zei fractievoorzitter Susanne van den Beukel. "Heeft BurgerBelangen dan geen concreet voorstel?" vroeg ze zich af.
Daals antwoordde dat het voor het eerst is dat dit onderwerp zo nadrukkelijk in de meerjarenbegroting aan de orde komt. "Het gaat wel om ruim vijf ton. Onze inzet is om het stapje voor stapje te doen en te kijken waar de ruimte zit. De indexering eraf halen is een eerste stap. De aard van de motie is dat als er structureel geld vrijkomt, we dit kunnen inzetten."
Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo zette bij de opmerking 'meevallers van structurele aard' enige vraagtekens. Betekende dat ook dat structurele meevallers in het sociaal domein ook gebruikt kunnen worden voor de dekking? "Wat ik dan begrijp is dat BurgerBelangen voorstelt om die opbrengsten in te zetten voor afschaffen van de hondenbelasting. Daarvoor kiezen wij niet als Lokaal Hengelo."
Daals reageerde dit nooit de bedoeling is. "We kijken naar mogelijk nieuwe gelden die vanuit het rijk komen, wat daarvan nodig is en wat we kunnen inzetten. We gaan zeker geen gelden die zijn bedoeld voor het sociaal domein richting de hondenbelasting transformeren."