Albert van Winden, onder meer voorzitter van MKB-Twente, is benoemd tot directeur van de stichting die de 700ste verjaardag van Enschede tot een onvergetelijk feest wil maken. De benoeming van Van Winden werd vrijdag bekend gemaakt.
Voor die 700ste verjaardag van de grootste stad van Overijssel is een heel jubileumjaar uitgetrokken: 2025. Enschede heeft een budget van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Iedereen kan ideeën aandragen om met die pot geld een feestje van jewelste te vieren. De jubileumorganisatie is naast Van Winden versterkt met Arnold Poelstra, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Wilmink Theater en het Muziekcentrum en marketingadviseur en ‘creatief strateeg’ Anke Laarhuis.
Stichting Enschede700 opereert zelfstandig, maar heeft wel een opdracht: de viering van zeven eeuwen Enschede moet onvergetelijk worden. Dat rust, zo valt op te maken uit het persbericht over de benoeming van Van Winden, op twee peilers. De gemeentelijke bijdrage moet met bijdragen uit de samenleving minstens worden verdubbeld. En die samenleving moet een wezenlijke bijdrage gaan leveren aan het feestprogramma.
Van der Winden verwoordt het zo: “Of het nu gaat om kleine buurt-initiatieven of grootschalige publieksevenementen, alle inwoners van Enschede zijn van harte uitgenodigd om mee te denken, mee te doen en de verjaardag van de stad samen te vieren. Ons doel is om Enschedeërs samen te brengen. Om te laten zien wat Enschede zo bijzonder maakt. We moedigen iedereen dan ook aan om met ideeën te komen of hulp aan te bieden. Laten we samen onze mooie stad vieren, zodat we grenzeloos kunnen genieten.”
Iedereen met een idee voor dat Enschedese jubileum kan zich melden bij de stichting. Die bepaalt, op basis van een aantal criteria, welke ideeën onderdeel gaan uitmaken van de festiviteiten en hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken.
Voor de geboorte van Enschede moeten we terug naar Anno Domini 1325. In dat jaar verleende de bisschop van Utrecht - die was de baas in deze streken - Johan van Diest de stad stadsrechten. Patroonheilige werd Sint Jacobus de Meerdere, beschermheer van de pelgrims. Jacobus behoorde, met zijn broer Johannes en Petrus, tot de leerlingen van Jezus die hem het meest na stonden. De lezing in het bijbelboek Handelingen wil dat hij op last van de Romeinse koning Herodus Agrippa werd onthoofd. Het graf van Jacobus in Santiago de Compostela zou zijn aangewezen door een ster, zijn kerk staat onder meer op de Enschedese Oude Markt.
Individuele aanvragers kunnen max 2.500 euro verwachten, voor organisaties en instellingen ligt de lat op 150.000 euro. Aanvragers moeten wel hun eigen huishoudboekje op orde hebben.
De plannen en voorstellen moeten vooral trots op de stad en noaberschap ademen. Stadseigen talent krijgt voorrang en er moet iets worden nagelaten; de stad moet er rijker van worden. Dat kan materieel zijn, in de vorm van iets tastbaars dat blijft als de feestelijkheden zijn afgerond. Maar dat hoeft niet; een niet tastbare bijdrage aan bijvoorbeeld grotere sociale cohesie kan ook.
Enschede700 heeft een hele trits criteria voor toekenning van geld voor plannen en ideeën openbaar gemaakt. Centraal daarin is dat er duidelijk herkenbare link met dat 700-jarig bestaan moet zijn èn dat iedereen kan meedoen. Evenementen moeten gratis toegankelijk zijn, als het echt niet anders gaat moet er een minimaregeling gelden. Winst maken is uit den boze. Politieke of religieuze evenementen komen niet in aanmerking.
Andere belangrijke begrippen in de lijst voorwaarden zijn duurzaamheid, dierenwelzijn en minimalisatie van afval en overlast. Meer info is binnenkort beschikbaar op de website van Enschede700. Wie een seintje wil krijgen als die site live gaat, kan al wel een e-mailadres achterlaten.
De criteria die gelden voor een aanvraag kun je hier alvast downloaden.