Wat ze in Nijmegen kunnen, kunnen wij in Enschede ook, dachten ze bij Het Stevenfennehuis in Enschede. Vier dagen lang liepen de bewoners van de zorglocatie hun eigen vierdaagse. Vrijdag werden ze na de laatste afstand feestelijk onthaald: mét gladiolen.
De rode loper ligt uit, de medailles hangen klaar en de gladiolen zijn binnen handbereik. Alles is gereed om de bewoners op deze slotdag feestelijk te onthalen. Zo heeft Enschede deze vrijdag haar eigen Via Gladiola, vernoemd naar de plek waar in Nijmegen traditioneel de intocht van de vierdaagse plaatsvindt.
De aanstichtster van dit alles is Jolanda Elbert die als activiteitenbegeleider bij Het Stevenfennehuis werkt. In 2010 liep ze zelf de Nijmeegse Vierdaagse uit. Een ervaring die veel indruk op haar maakte, met name vanwege alle support vanaf de kant. Dat kan hier ook, dacht ze begin dit jaar en samen met collega Wendy Woudstra ging ze aan de slag.
Familieleden werden enthousiast gemaakt en vrijwilligers opgetrommeld om de bewoners tijdens de vier wandeldagen te begeleiden. De routes, met verschillende afstanden, werden uitgestippeld. Met op dinsdag een afstand van 1,6 kilometer, woensdag 1,2 kilometer en op donderdag en vrijdag 450 meter.
Waar voor Jolanda tijdens haar eigen deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse in 2010 met name alle steun vanaf de kant indruk maakte, was dat hier niet anders. Vooral dinsdag, op de eerste en langste wandeldag. "Als ik het erover heb, krijg ik nog kippenvel," zegt ze. "De kinderen van de St. Jan hebben ons aangemoedigd vanaf de andere kant van de weg. 'Zet hem op, zet hem op', riepen ze. Onze mensen waren helemaal enthousiast en dansten en zwaaiden. De hele school stond er, dat was echt geslaagd."
In Het Stevenfennehuis wonen mensen met geheugenproblemen, voornamelijk dementie. Voor hen brengt deze wandelvierdaagse ook een stukje herkenbaarheid. "De Nijmeegse Vierdaagse bestaat al langer dan honderd jaar en iedereen kent ook wel een wandelvierdaagse of een avondvierdaagse. Het is heel herkenbaar en daarom ook juist zo leuk."
Als vrijdag de laatste bewoners binnenkomen is iedereen het erover eens: dit is voor herhaling vatbaar. En niet alleen voor Het Stevenfennehuis, laat Jolanda weten. "We hebben ook enthousiaste reacties gekregen van Het Carmelhuis in Oldenzaal en collega Wendy wordt activiteitenbegeleider in Almelo, daar wordt dit volgend jaar zeker ook opgestart. Dus het breidt zich uit; een nieuwe traditie is geboren."