Het cameratoezicht bij milieupleinen in Enschede wordt hervat. Dat heeft de zogeheten 'driehoek' (burgemeester, politie en OM) besloten op basis van een evaluatie van een proef met camera's. De komende drie jaar kan er bij 25 milieupleinen in de stad cameratoezicht worden toegepast. Deze maatregel moet leiden tot minder illegale bijplaatsingen van afval naast de containers.
De proef met cameratoezicht bij milieupleinen liep van maart 2022 tot maart 2023. Sindsdien is de registratie gestopt. Dat had te maken met een evaluatie van het beleid en de benodigde goedkeuring van de lokale Driehoek. Cameratoezicht is namelijk verbonden aan privacyregels. Nu die toestemming er is, is de maatregel structureel geworden.
Het gaat in eerste instantie om 4 ‘hotspots’. In totaal zijn er 25 milieupleinen verspreid over de stad aangewezen. Dat betekent dat de camera's ook naar die plekken verplaatst kunnen worden. Het is nog niet bekend gemaakt om welke milieupleinen het gaat.
Volgens de gemeente Enschede is de proef met cameratoezicht geslaagd, omdat het aantal klachten met betrekking tot afvaloverlast gemiddeld met 70 procent afnam. In een tussenevaluatie, vorig jaar, was overigens wel de conclusie dat er vrijwel alleen boetes worden uitgedeeld aan afvaldumpers die aan de hand van een kenteken konden worden geïdentificeerd.
Bij 25 milieupleinen in de stad wordt er volgens het college onevenredig vaak afval naast de boven- en ondergrondse verzamelcontainers geplaatst. "Het gaat om bijplaatsingen van zakken restafval, maar ook om grof huishoudelijk afval", aldus wethouder Marc Teutelink. De opruimkosten bedragen bijna 5 ton per jaar. Volgens Teutelink zorgt afvaldump niet alleen voor overlast, maar ook gezondheidsrisico's. "Ik ben dan ook blij met deze ontwikkeling."
Het cameratoezicht wordt ingezet omdat andere maatregelen - het dagelijks schoonmaken, opruimen, informatieborden en posten door handhavers – niet of nauwelijks effect heeft op de betreffende locaties. Momenteel loopt een proef met een gratis stortquotum van 300 kilo voor inwoners van Enschede. Ook denkt de gemeente afvaloverlast te beperken door volgend jaar een proef te starten met het gratis ophalen van grofvuil in de wijken, op vaste dagen.