Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vakantiepark in Holten roept permanente bewoner halt toe: "Ik kan nergens heen"

Mölke
Beeld: Twente FM

Mölke Recreatie uit Zuna wil geen permanente bewoning op haar terreinen. Hoe hoog de woningnood ook is. Een van de huurders, die dat volgens het park wél doet op Vakantiepark Buitenplaats Holten, moet daar weg. Klein probleem: de huurder wil niet vertrekken. Dus stonden beide partijen voor de rechter in Almelo.

Sinds februari 2019 huurt de man een perceel op Vakantiepark Buitenplaats Holten, onderdeel van Mölke Recreatie. Alleen een stuk grond, zonder bebouwing. Daar wordt vervolgens een dubbel chalet geplaatst. Zoals de naam het al zegt: een chalet met dubbel zo veel ruimte. Aanvankelijk alleen om te recreëren.

Verblijven of wonen?

Volgens Mölke houdt de huurder zich daar in het begin ook aan, maar als de man een jaar later zijn relatie ziet stuklopen, zit hij verlegen om een woning. In een mail aan de gemeente Rijssen-Holten laat hij weten niet langer bij zijn ex te wonen, maar vanaf 1 mei 2020 in het vakantievertrek te verblijven.

Advocaat Jeroen Kamphuis staat Mölke Recreatie bij en verwijst naar de mail aan de gemeente. Hij stelt dat de huurder daar toegeeft de chalet permanent te zullen betrekken. "Dat is níet waar. 'Verblijven' staat er", breekt de man in met stemverheffing. "U liegt. U moet niet liegen." Waarop de rechter ingrijpt en belooft dat de huurder later ruimschoots aan het woord mag.

Woningnood

Het blijkt dat beide partijen anders tegen de overeenkomst aan kijken. Het recreatiebedrijf wijst op het contract waar staat beschreven dat permanente bewoning uit den boze is en dat er ook geen toezegging is gedaan dat het wél mag. "Dat is wél gezegd", breekt de man opnieuw in.

Dakloos

Daarnaast vreest hij het de 40.000 tot 50.000 euro, die hij in het door hem aangekochte chalet investeerde, in rook te zien opgaan. "Bij ontruiming moet de chalet ook weg. Ik heb geen plek waar deze naartoe kan. Zelf heb ik dan ook geen plek. Ik zit klem en kan geen kant op." Omdat hij geen contact meer met familie heeft, dreigt een persoonlijk drama. "De straat is de enige plek waar ik naartoe kan."

Advocaat Kamphuis kleedt zijn woorden in. "Dit klinkt een beetje flauw, maar Mölke is geen overheidsinstelling of sociale woningstichting. Het zijn geen verantwoordelijkheden van Mölke. We zijn drie jaar verder en in die tijd hebben we geen enkel bewijs gezien dat u op een woning heeft gereageerd, wat u wel stelt volop te doen."

Hugo de Jonge

De huurder benadrukt dat hij dat al drie jaar lang doet. "Maar de bewijzen die dat onderschrijven heb ik nu ook niet bij me", geeft hij toe. Omdat hij geen zicht op een huurwoning heeft, wil hij met Mölke geen vertrekdatum afspreken. "Dat kan ik niet, ik heb geen zicht op een woning. En ik kan niet in de toekomst kijken en vertellen wanneer het wel kan. Ik zit klem."

Uit een transparant steekmapje vist de man een geprinte brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Strekking van het verhaal: de minister roept gemeenten op om bij het handhaven van permanente bewoning de menselijke maat in acht te nemen. Waarop de rechter direct aangeeft dat de gemeente geen partij is in deze zaak en dat de Kamerbrief niet van toepassing is. "De gemeente mag zich er wel meer mee bemoeien", is de gedaagde van mening.

Zachte landing

Kamphuis geeft aan dat de ondernemer bereid is om de eis 'binnen twee weken het park verlaten' op te rekken. "We zijn bereid om voor een zachte landing te zorgen en meneer in dat geval één of twee maand extra te geven."

"Ik begrijp hun standpunt", zegt de huurder. "Rancune heb ik niet, ik groet de eigenaren bijvoorbeeld wel. Maar ik vind het niet leuk hoe dit zich ontwikkelt. En ik dreig de dupe te worden."

Als de rechter de man vraagt wat er gebeurt als zij de vordering van het recreatiebedrijf (het binnen twee weken verlaten van Buitenplaats Holten, red.) toewijst, komt hij met een wedervraag. "Wat denkt u zelf?" Wat de rechter denkt, hult ze nog even in nevelen. Uiterlijk op 8 augustus volgt de uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.