Vanaf vrijdag dragen Buitengewoon Opsporingsambtenaren in Enschede een bodycam op het uniform. De kleine camera die beeld en geluid kan opnemen moet het veiligheidsgevoel vergroten. Boa's krijgen zeer regelmatig te maken met agressie op straat. Na voorbeelden van andere gemeenten volgt nu ook Enschede.
Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een bodycam het werk op straat veiliger kan maken. Wethouder Leefomgeving Marc Teutelink: "Met de inzet van bodycams vergroten we de veiligheid van onze boa's. Zo laten we zien dat we agressie en geweld tegen hen niet toestaan. Zij staan voor onze leefbaarheid. Daarom zorgen we ervoor dat ze hun werk beter kunnen uitvoeren."
De boa's dragen de bodycam goed zichtbaar en schakelen deze in wanneer ze in situaties terechtkomen die dreigen te escaleren. Ze zijn bevoegd om zelf te bepalen wanneer ze willen opnemen. Zij hoeven geen toestemming te vragen aan de personen die in beeld komen. De beelden kunnen dienen als bewijs voor agressief gedrag wanneer het tot een aangifte komt.
De opgenomen beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte of afhandeling van een klacht of incident. De beelden worden versleuteld opgeslagen en kunnen niet ter plekke worden bekeken of gewist. Slechts een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de opnames. De inwoner van wie de beelden zijn gemaakt heeft inzagerecht. Hij of zij kan binnen 72 uur bij de gemeente aangeven de beelden te willen bekijken.