Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pieter Omtzigt sluit terugkeer naar CDA definitief uit, dit zijn de overgebleven opties

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

"Zoals al vaker gezegd is het boek met het CDA dicht." Dat zijn de duidelijke woorden van Pieter Omtzigt op Twitter. "En blijft dicht", voegt zijn woordvoerder daar nog aan toe tegen de NOS, om alle speculatie de wereld uit te helpen. De ogen van het hele land op weg naar Tweede Kamerverkiezingen zijn gericht op de Enschedeër, die in recente peilingen liefst 46 zetels krijgt van de kiezer. Gaat hij überhaupt meedoen? En met welke partij? Met de recente uitlatingen blijven er nog een paar opties open.

Omtzigt kreeg volgens AD deze week een verzoeningsbrief van het CDA, met daarin een verzoek tot gesprek over een eventuele terugkeer. De Enschedeër zegt met zijn boodschap deze zaterdag dat hij daar dus geen behoefte aan heeft.

Hij gooit de deur echter niet helemaal dicht. "Maar natuurlijk blijf ik graag met alle partijen samenwerken om mijn ideeën en idealen voor Nederland te verwezenlijken."

Omtzigt en CDA

Tot 2021 was de Twentenaar nog Tweede Kamerlid voor het CDA. Omtzigt stapte daar in juni dat jaar uit, naar aanleiding van het uitlekken van een door hem geschreven memo met scherpe kritiek op de partij. Die was bedoeld voor een interne onderzoekscommissie en had binnenskamers moeten blijven.

Na het uitlekken vond hij zijn positie binnen de partij onhoudbaar geworden. Sinds die tijd is hij onafhankelijk Kamerlid.

Alternatieven

Wat Omtzigt wél gaat doen in aanloop naar de komende verkiezingen maakt hij zeer binnenkort bekend. Nu het CDA definitief geen optie meer is, blijven er - zo lijkt het - nog maar een paar opties open.

De eerste is dat hij een eigen partij opricht en daarmee meedoet. In dat geval kan hij volgens recente peilingen rekenen op bijna een derde van de Kamerzetels. Begin deze maand noemde Omtzigt de val van het kabinet 'een mooie kans voor een nieuw start voor Nederland', maar of hij die nieuwe start met een eigen partij wil maken liet hij in het midden.

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Lees ook
Kabinet Rutte IV is gevallen: wat gaat Enschedeër Pieter Omtzigt doen?

Ook kan hij zich aansluiten bij een andere bestaande partij. Maar die kans lijkt klein. Aan NRC liet een woordvoerder al weten dat Omtzigt niet bij iemand anders op de lijst gaat. Toch zetten we een aantal mogelijkheden op een rij.

Bij de BoerBurgerBeweging staat de deur voor hem open, maar eerder zei hij al dat hij niet voor BBB mee wil doen. Daarnaast werd JA21 gezien als mogelijkheid, maar Omtzigt heeft tegen fractieleider Eerdmans gezegd dat hij meer ziet in een samenwerking dan in een fusie met die partij. Dan Alliantie, de nieuwe partij die meedeed aan de provincieverkiezingen. Die komt voort uit kritische (ex-)CDA'ers en heeft veel raakvlak met Omtzigt. Specifieke geluiden over eventueel meedoen met die club zijn niet bekend.

Tot slot is het nog altijd een optie dat hij zich niet verkiesbaar stelt. In dat geval stopt hij als Tweede Kamerlid.

Pieter for president

Hoe dan ook: mensen die hem graag als nieuwe minister-president zien worden waarschijnlijk teleurgesteld. Een woordvoerder liet kortgeleden weten dat hij 'niet op het premierschap zit te wachten'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.