Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voedselbank Almelo moet op zoek naar andere locatie: 'We vertrekken met pijn in het hart'

Henny Ganseman Voedselbank Almelo
Beeld: André Scheffers

De Voedselbank Almelo vertrekt na 10 jaar uit de Egbertuskerk. De mededeling van eigenaar woningcorporatie Sint Joseph dat ze de kerk in de verkoop doet, betekent het einde van de Almelose voedselbank op deze plek. “We nemen de mondeling overeengekomen opzegtermijn van een jaar in acht en dat betekent in principe dat we de deur hier op 1 juli 2024 achter ons dicht trekken”, meldt voorzitter Henny Ganseman van de stichting Voedselbank Almelo.

Voor de voedselbank komt de boodschap niet als een donderslag bij heldere hemel. Bovendien, zo stelt Ganseman, nam de organisatie hier in 2004 haar intrek met het idee een jaar onder de pannen te zijn. “Dat werden er 10 en de opzegtermijn van een maand hebben we een paar jaar geleden in een mondelinge overeenkomst kunnen verlengen tot een jaar. Daarmee hebben we in iedere geval de zekerheid bedongen dat we niet hals over kop hoeven te vertrekken als een commerciële partij zich zou melden en meteen aan de slag wil met de ontwikkeling van het gebouw.”

Pro Deo

De Voedselbank mocht al die jaren Pro Deo gebruik maken van de kerk die in 2004 door het bisdom aan de eredienst is onttrokken, twee jaar na de fusie van drie parochies in Zuid in de Elisaparochie. De zoektocht naar een alternatief is inmiddels ingezet en Ganseman zegt er geen moment aan de te twijfelen dat binnen een jaar een nieuwe locatie is gevonden. “We hebben een aantal geschikte locaties op het oog. Of die kans van slagen hebben, hangt vooral af van de bereidwilligheid en het warme hart van betrokken partijen. We hebben uiteraard een wensenlijst met bovenaan de wens van gratis onderdak. Dat hebben we hier 10 jaar in dit kerkgebouw gekend, met de afspraak dat de energiekosten voor onze eigen rekening waren. We hebben een jaarbegroting van 110.000 euro. Als daar straks een substantieel bedrag aan huur vanaf moet, zullen we ergens anders moeten schrappen. En dat is niet te doen, wil de je voedselbank in z’n huidige vorm in stand houden. Een noodzaak aangezien de voedselbank Almelo inmiddels tot een erkend sociaal vangnet in deze gemeente is uitgegroeid

Irritatiemomentjes

Gedurende corona steeg het cliëntenbestand tot 300. Inmiddels dat aantal weer tot 220 wekelijkse klanten gedaald die zich hier elke vrijdag bij de uitgifte melden. Landelijke voorspellingen geven aan dat dit aantal weer zal stijgen. Eigenlijk is het best bijzonder dat de toestroom van zoveel mensen een keer per week binnen een tijdsbestek van 3 uur, op deze plek aan de rand van een woonwijk, zonder gedoe verloopt. De irritatiemomentjes waren er volgens Ganseman in het begin wel degelijk, maar zijn gereduceerd door goed naar omwonenden te luisteren. “We hebben onszelf regels opgelegd door bijvoorbeeld niet ’s morgens om 7 uur al met hekken te gaan lopen sjouwen en door rekening te houden met het lossen van vrachtauto’s. Daardoor is er een uitstekende verstandhouding met de buurt ontstaan en hebben we geen klachten meer gehad.”

Systeemfout

De koepel van de 100-jarige Egbertuskerk hangt als een juweel boven de grote koeling benden op de vloer. Ook de pastorie en de aangrenzende tuin zijn juweeltjes, waarvan nu wordt geroepen dat ze niet hetzelfde lot mogen treffen als de Christoffelkerk die in 2008 tegen de vlakte ging. Ganseman heeft op dit moment andere zaken aan zijn hoofd. Zoals de toekomst van het fenomeen voedselbank en hoe dat je dat met het armoededossier van demissionair minister Carola Schouten van armoede in de hand wellicht anders moet gaan inrichten. “In principe kan iemand 3 jaar van de voedselbank gebruik maken. In die periode moeten de problemen met behulp van de nodige instanties beheersbaar zijn en de gang naar de voedselbank overbodig. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat structurele armoede ook onder mensen die hun leven gewoon op de rit hebben zal toenemen. Ze komen 200 tot 500 euro in de maand tekort en dat gaat niet minder worden. Het is ook de categorie die na drie jaar cliënt blijft van de voedselbank. Dan mag je denk ik voorzichtig van een systeemfout gaan spreken. Het is voor de voedselbanken een groot probleem aan het worden.”

Industrieterrein

Ganseman benadrukt dat vrijwilligers en bestuurders met pijn in het hart vertrekken uit de Egbertuskerk. “Het zijn de vrijwilligers die deze plek hebben gemaakt tot wat die nu is. Dat het een kerkgebouw is, past bij de gedachte dat we elkaar in deze samenleving moeten bijstaan waar nodig. Maar als dat in de toekomst op een industrieterrein gebeurt is het ook goed hoor. Twee jaar geleden hebben we een enorme slag in koelingscapaciteit gemaakt, zowel in omvang als zuiniger in de stroomverbruik. Met 300 voedselpakketten in de week zitten we op 750 vierkante meter overigens aan ons dak. Voor de nieuwe locatie zetten we in op het dubbele aantal meters.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.