Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bibliotheek Oldenzaal zoekt coördinatoren voor VoorleesExpress: 'Affiniteit met lezen en met kinderen'

Voorlezen
Beeld: Pixabay

Bibliotheek Oldenzaal is op zoek naar coördinatoren voor het project VoorleesExpress. “De coördinator begeleidt en ondersteunt vijf voorlezers, die bij een gezin thuis kinderen voorlezen. Spreekt je dat aan, heb je affiniteit met taal en kinderen, meld je dan aan!” roept Daniëlle Bekkers belangstellenden op in een interview in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

De bibliotheek start eind september, begin oktober 2023 een nieuw seizoen van de VoorleesExpress. “Voorlezers, vrijwilligers van de bibliotheek, gaan 20 minuten lang bij gezinnen op bezoek om kinderen voor te lezen en spelletjes met hen te doen; eigenlijk heel veel met taal bezig zijn”, zegt Bekkers, projectleider VoorleesExpress bij bibliotheek Oldenzaal.

“Doordat de kinderen voorgelezen worden krijgen ze een grotere woordenschat en worden beter in taal”

Taalachterstand

“De gezinnen die hieraan meedoen worden aangemeld via onder andere scholen en kinderdagverblijven. Het gaat om kinderen, tussen de 3 en 8 jaar, die een taalachterstand hebben. We gaan kijken welke vrijwilliger het best matcht met het kind en het gezin. Doordat de kinderen zo voorgelezen worden krijgt het kind een grotere woordenschat en wordt het beter in taal.” Het doel is om een voorleesritueel in het gezin te krijgen, zodat de ouders het voorlezen gaan overnemen.

Coördinatoren VoorleesExpress

“Waar we op dit moment het meest naar op zoek zijn, zijn coördinatoren. Als coördinator begeleid je vijf voorlezers, ben je het aanspreekpunt, ga je de eerste keer met de voorlezer mee. Is er iets wat de voorlezer lastig vindt, dan is de coördinator daar om ook te helpen. We zijn op zoek naar mensen die dit leuk lijkt.”

Belangstellenden kunnen zich melden op www.voorleesexpress.nl. “Via de locatie Oldenzaal op deze site kun je je aanmelden als voorlezer of als coördinator. Dan nemen wij contact met je op”, aldus Bekkers.

icon_main_info_white_glyph

Trajecten afgerond

De VoorleesExpress in Oldenzaal heeft het afgelopen seizoen 22 trajecten afgerond. Daarmee zijn 30 kinderen bereikt. Kinderen zijn hierdoor meer gaan praten, hebben meer zelfvertrouwen gekregen en hebben meer plezier gekregen in (voor)lezen en ouders gaan thuis meer ondersteunende taalactiviteiten doen.

Volwassenen en taalachterstand

Ook veel volwassenen hebben een taalachterstand. Bekkers: “Laaggeletterdheid komt in onze regio heel veel voor. Ook bij mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Er zijn volwassenen die wat minder taalvaardig zijn, die dat van huis uit niet mee hebben gekregen. Die dat ook niet meegeven aan hun kinderen. Daardoor zijn die kinderen ook weinig met taal bezig. Dat is gewoon heel jammer.”

Bekkers benadrukt dat de bibliotheek niet alleen hulp biedt aan kinderen, maar dat ook doet aan volwassenen.

icon_main_info_white_glyph

Laaggeletterdheid in Twente

Uit een onderzoek vanuit het landelijk actieprogramma Tel mee voor Taal blijkt dat in Twente 13 procent van de volwassenen moeite heeft met lezen en schrijven. Het landelijk percentage ligt op 12 procent. De verschillen tussen gemeenten zijn groot; in Oldenzaal ligt de gemiddelde laaggeletterdheid op 4 procent, in Dinkelland en Tubbergen op 9 procent.
Bron: geletterdheidinzicht.nl, 2019

Lees- en schrijfpunt

De bibliotheek Oldenzaal heeft de beschikking over een lees- en schrijfpunt. Op deze plek staan alle boeken voor laaggeletterde volwassenen bij elkaar. Het zijn boeken met korte zinnen en makkelijke woorden.
Er is ook een speciale krant en een computer met speciale programma’s. Enkele van deze programma’s zijn: mijn abc.nl, klikentik.nl en leesenschrijf.nl
Bij de Klantenservice van de bibliotheek is meer informatie te verkrijgen.

Twentse aanpak

In Nederland is 1 op de 6 inwoners vanaf 16 jaar laaggeletterd. Maar dan de helft daarvan is autochtoon en heeft Nederlands als moedertaal.

De 14 Twentse gemeenten hebben gezamenlijk een plan van aanpak ontwikkeld ter bestrijding van laaggeletterdheid: ‘Samen Sterk Staan! Naar een integrale Twentse aanpak laaggeletterdheid in 2024.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.