“Even genieten en vergeten dat je heel ziek bent.” Dat is wat WensAmbulance Oost-Nederland mogelijk maakte voor de terminaal zieke Johan Mulder (59). Samen met zijn hele gezin brachten vrijwilligers van de stichting hem naar een onvergetelijk concert van de band Coldplay.
“We hebben een mooie herinnering gemaakt. Het is wel een beetje dubbel”, vertelt Marijke Mulder, de vrouw van Johan. Nadat hij te horen kreeg dat hij niet lang meer te leven had, regelden vrienden en familie dat hij hoe dan ook naar het concert kon. En daar werd de WensAmbulance bij ingeschakeld.
Vorig jaar wist Johan twee kaarten voor het concert in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam te bemachtigen voor hem en zijn zoon. “We hingen bijna een hele dag aan de computer.” Afgelopen april, ruim acht maanden na de verovering, kreeg Johan een zere rug. Op het eerste oog leek er niets aan de hand. Na een uitgebreide scan bij het ziekenhuis werd alsnog botkanker geconstateerd. En het was al flink uitgezaaid. “De bron konden ze niet meer vinden. Gerichte chemo is dan moeilijk”, vertelt Johan.
Johan is bedlegerig en kan daarom niet met gewoon vervoer ergens naartoe. Johans neef, Jan Mulder, vroeg de wens aan bij de WensAmbulance. Vrienden en familie deden allemaal een duit in het zakje, zodat het hele gezin van Johan meekon naar het concert. Organisator Mojo trok de twee originele kaarten in en regelde vijf nieuwe kaarten. Vrouw en zoon gingen mee in de ambulance. Dochter en toekomstige man reden erachteraan. Kleindochter bleef thuis. “We hebben samen met ons gezin iets heel moois beleefd. Alle dagen hebben we er napret van”, vertelt Marijke.
Als Johan in april de diagnose botkanker krijgt, is het niet duidelijk hoelang hij te leven heeft. Het concert was in juli. “Haal ik het concert wel?” Dat was de vraag van Johan. “Ze deden alsof het binnen een week of zes kon gebeuren. Nu heb ik nog de napret.” En het concert? “Ze spelen gewoon anderhalf uur door. Ik kon alles meezingen.” Marijke vult aan: “Alles was perfect. Verpleegkundige en chauffeur hebben ook nog foto’s gemaakt zonder dat we het doorhadden. Ze geven echt een geluksmomentje.”
De WensAmnbulance zorgde niet alleen voor het vervoer naar de ArenA. Bij het hele concert is er begeleiding aanwezig. Johan kan niet meer uit bed en heeft het concert liggend meegekregen. Thuis heeft hij een speciaal matras en kan hij niet zelf draaien. Hij moet dan verlegd worden. Bij het concert deed de verpleegkundige van WensAmbulance het verleggen. “Het was even een avondje voor onszelf. We konden allemaal genieten en ontspannen. Dat is wel heel fijn”, zegt Marijke.
Johan was niet de enige die met een WensAmbulance naar het optreden ging. Een 21-jarige vrouw waarbij in april borstkanker is geconstateerd, had dezelfde wens als Johan. “21 jaar en borstkanker, wie bedenkt het?” zegt ze op Facebook. De twee stonden met het ambulancebed naast elkaar. “Samen naast elkaar in de brancard een ballon vasthouden en weggooien. Een avond niet ‘ziek’ voelen maar genieten”, vult ze aan.
In het geval van Johan was het concert niet zijn allerlaatste wens. Eind augustus gaat zijn dochter trouwen en de stichting gaat ook voor die dag het vervoer regelen voor Johan. “Mensen moeten erop geattendeerd worden dat de WensAmbulance er is. Er is veel vreugde. De vrijwilligers halen er ook voldoening uit. We leefden er echt naartoe. We hebben waanzinnig genoten”, aldus Marijke.
Stichting WensAmbulance brengt laatste wensen uit van terminale en ernstig zieke patiënten. De stichting regelt het liggende vervoer met ambulance en bezorgt zieke mensen een onvergetelijke dag. De begeleiders en chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. Mensen kunnen een wens voor hun dierbare aanvragen via de website. Er kunnen zelfs ‘spoedwensen’ aangevraagd worden. Een ambulance kan binnen een paar uur al vertrekken naar de patiënt als het moet.