Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Het Geluid Van Bouwien: CDA einde nabij?

Ben niet de eerste die een column schrijft over de leegloop binnen het CDA. Vast ook niet de laatste. Was het eigenlijk niet van plan, maar na het lezen van het bericht dat ook Mona Keizer het CDA heeft verlaten kan ik er niet meer omheen. Mona! Ik weet niet beter dan dat zij altijd al onderdeel was van de partij. Een sprekend gezicht met het hart op de tong. Herkenbaar en mensgericht waar nodig. De zoveelste aderlating voor de partij…

Het is nog maar twee zomers geleden dat ik in een radioprogramma op NPO1 liet ontvallen dat ik niet verbaasd zou zijn dat het CDA niet meer zou bestaan binnen een aantal jaren. Natuurlijk viel deze opmerking niet in goede aarde bij een lokale CDA’er die ook aan tafel zat. Dat begreep ik wel. Het was niet bedoeld om te beledigen, het was een feitelijke veronderstelling. Nu, twee jaar later, heeft het er alle schijn van dat het voortbestaan van deze politieke partij daadwerkelijk een aflopende zaak is. En dat doet velen pijn.

Vol idealen

Nog steeds zijn er veel CDA’ers vol idealen en tot op het bot gemotiveerd het goede te doen. Zelf kwam ik tijdens het invullen van de stemwijzer afgelopen provinciale verkiezingen wederom op het CDA uit. Toch stemde ik BBB. Waarom? Geen vertrouwen in de landelijke top: te vaak teleurgesteld in toezeggingen die niet opgevolgd werden, te weinig geluisterd naar het regionale geluid. Ondanks het warme gevoel naar de regionale partijmensen lukte het mij niet om politiek gezien de partij te steunen door een stem uit te brengen. De maatschappelijke belangen zijn te groot. Er moet daadwerkelijke verandering komen.

Dat ik via de stemwijzer wederom bij het CDA uitkwam verbaasde mij niets. De oorspronkelijke kernwaarden passen bij je of niet. Dat is wie je bent. Of de C er nu wel of niet toe doet voor jou persoonlijk.

Leegloop binnen de partij

Hoe kan het dat de partij zoveel leegloop heeft. Natuurlijk heeft dat ten volle van doen met de wijze waarop met Pieter Omtzigt is omgegaan, voor ieder bekend. De kern van het probleem is een bestuurscultuur die niet meer past binnen deze tijd. Oude politiek uitoefenen, machtspelletjes spelen en het geluid uit de regio niet daadwerkelijk serieus nemen. De bevolking heeft zich ontwikkeld, de kern van het oude CDA niet.

Ondertussen zit half Nederland vol spanning te wachten op de beslissing van Pieter Omtzigt. Gaat hij door of niet? Ook ik wacht vol spanning af. Werkelijk geen idee wat hij gaat doen. Hopelijk volgt hij naast zijn verstand allereerst zijn gevoel, dan komt het altijd goed. Het land heeft politici als Pieter nodig. Maar alleen als hij de ruimte krijgt er volledig voor te gaan op een wijze die bij hem past.

Hoop voor de toekomst

Mocht Pieter zijn partij gaan oprichten blijft er toch een stukje CDA voortbestaan. Met diepgang, respect voor de medemens en een groot sociaal gevoel. Op de wijze zoals het hoort te zijn.

Met kernwaarden die staan voor een democratie waarin ruimte is voor diversiteit in geloof en cultuur. Dat laatste alleen al geeft hoop voor de toekomst.

icon_main_info_white_glyph

Het Geluid Van Bouwien

Bouwien Rutten laat van zich tweewekelijks horen in: Het Geluid van Bouwien. Bouwien Rutten is oud CDA Statenlid van Overijssel en stopte in februari 2021 als lid van de Provinciale Staten, waar ze ook fractievoorzitter was voor het CDA..

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.