Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gluren bij de buren en bijzondere campers op ‘camping’ Van Heekplein in Enschede

Het begint vaste prik te worden: één keer in het jaar wordt Het Van Heekplein in Enschede omgetoverd tot een camperplaats. Zaterdag togen vijvenvijftig campers naar de binnenstad voor de vierde editie van Camperplek op het plein. Het is de eerste keer dat de organisatie met mindere weersomstandigheden te maken krijgt, maar dat mag de pret niet drukken.

Iets na negenen komen de eerste slaapgasten het plein opgereden. Inge Schuller tot Peursum wijst aan op welke plek ze hun intrek mogen nemen voor de nacht. Ze is van de organiserende stichting Reuring op het van Heekplein en de afgelopen dagen heeft ze de weerapps angstvallig in de gaten gehouden. Het lijkt mee te vallen en bij wat lichte regenspatjes te blijven. "Een paar druppeltjes is niet zo heel erg, als het maar niet met bakken uit de hemel valt. Dan wordt het wat minder leuk. Alhoewel, als camperaar heb je je eigen huisje bij je met een dak boven je hoofd en vaak een verwarming. Dus die redden zich eigenlijk wel."

20230805 KAMPEREN OP VAN HEEKPLEIN CAMPERBUSJES STILL 1 TWENTE
Na negenen komen de slaapgasten met campers in verschillende soorten en maten het Van Heekplein opgereden
Beeld: 1Twente

Inge, zelf fervent camperaar, vindt het niet moeilijk de charme van deze camping te duiden. "Het is anders dan anders. Je staat tussen de winkels en dat is gewoon heel erg leuk. En zondagochtend word je wakker middenin een markt, middenin de stad. Dat maakt het wel heel speciaal."

Gluren bij de buren

De gasten komen vanuit het hele land én vanuit het buitenland. Zo staan er dit jaar voor het eerst ook bezoekers uit België. Die hebben een heel stuk verder moeten rijden dan Femke en Robert uit De Lutte. Voor hen is het Van Heekplein geen onbekend terrein, al kwamen ze er nooit eerder om te slapen. "We komen hier wel op de markt of om te winkelen, maar hebben er nog nooit gekampeerd." De eerste indruk is goed. "We horen al muziek en dat klinkt al heel gezellig. En we hebben al een paar hele mooie oude busjes gezien. Dus straks gaan we nog even gluren bij de buren."

20230805 Kamperen Van Heekplein Robert en Femke uit de Lutte Still 1 Twente
Voor Femke en Robert uit de Lutte was het maar een klein stukje rijden naar de camperplaats op het Van Heekplein
Beeld: 1Twente

Eén van die buren met een bijzonder verblijf is Barend uit Zwolle. Hij is van de partij met zijn voormalige Duitse brandweerwagen die hij omgebouwd heeft tot camper. "Ik hem hem elf jaar geleden rechtstreeks bij de brandweer gekocht in een klein dorpje in Noord-Duitsland." Hij trekt geregeld veel bekijks. "Vaak als we ergens aankomen, zijn we eerst een half uur mensen aan het rondleiden voordat we de spullen uit kunnen pakken."

Whiskey en sigaren

Voor Barend is het niet de eerste keer dat hij de camperplaats op het Van Heekplein aandoet. Voor goede vriend Willem, die met hem mee is, wel. "Hij heeft me overgehaald." Daar was trouwens niet veel voor nodig: het vooruitzicht van whiskey en sigaren was genoeg om Willem mee te krijgen.

Al had hij nog een goede reden om mee te gaan. "Voor mij is het een kleine trip down memory lane. Ik heb vroeger in Enschede gestudeerd en heb goede herinneringen aan de stad. Al heb ik nog nooit op het Van Heekplein geslapen." Voor zover hij zich kan herinneren dan. "Ik sluit het niet helemaal uit in mijn studententijd."

20230805 KAMPEREN OP VAN HEEKPLEIN BRANDWEERAUTO CAMPER STILL 1 TWENTE
De camper van Barend uit Zwolle is een voormalige brandweerauto uit Noord-Duitsland
Beeld: 1Twente

En zoals dat zo vaak gaat op een camping wordt er ook al bij elkaar 'gebuurt'. Robin uit Enschede is bij het tweetal aangeschoven. Al blijkt al snel dat de vork iets anders in de steel zit: hij verblijft zelf namelijk helemaal niet op de camperplaats. Dat was eigenlijk wel de bedoeling. "We zouden hier zelf ook staan met een camper, maar we hebben helaas drie weken geleden een klapband gehad en daarom rijdt hij nu niet."

'Biertje'?

Om toch even de sfeer te proeven besloot Robin, die maar drie straten van het Van Heekplein afwoont, om wel even een kijkje te gaan nemen. En zo raakte hij aan de praat met de twee vrienden. "Het was al snel: wil je een biertje? Kom even zitten." En zo geschiedde.

20230805 BAREND WILLEM ROBIN KAMPEREN VAN HEEKPLEIN BRANDWEERAUTO STILL 1 TWENTE
Goede vrienden Barend en Willem (rechts) hebben Robin (links) uitgenodigd voor een biertje. Door een klapband ging zijn overnachting op Het Van Heekplein niet door
Beeld: 1Twente

Een oude brandweerauto mag dan veel bekijks trekken, het verblijf van de familie Huisman uit Beekbergen springt ook in het oog. Hun camper is een complete toerbus in Max Verstappen-stijl. Even lijkt het erop dat er nog iemand achter het stuur zit, maar het blijkt een kartonnen versie van de Nederlandse coureur. De familie bezoekt vaak formule 1-wedstrijden met hun camperbus. Die is van binnen volledig verbouwd: Twee stapelbedden, een tweepersoonsbed, een badkamer met spoeltoilet en een compleet keukenblok.

Voormalig OAD-bus

Aan de wand hangt een foto van de bus toen deze nog dienst deed als touringcar. "Toen was hij nieuw," zegt Erik Huisman. "In de OAD-kleuren. Reizen naar Joegoslavië waren in die tijd heel populair. Volgend jaar is hij veertig jaar oud en dat is best een hoge leeftijd voor een bus."

  • 20230805 TOERINGCAR CAMPER KAMPEREN VAN HEEKPLEIN STILL 1TWENTE
    De familie Huisman heeft een voormalige OAD-bus omgebouwd tot camper in Max Verstappen-stijl. De Nederlandse coureur lijkt zelfs achter het stuur te zitten
    Beeld: 1Twente
  • 20230805 MAX VERSTAPPEN ACHTER STUUR TOERINGCAR CAMPER STILL 1 TWENTE
    De familie Huisman heeft een voormalige OAD-bus omgebouwd tot camper in Max Verstappen-stijl. De Nederlandse coureur lijkt zelfs achter het stuur te zitten
    Beeld: 1Twente
  • 20230805 OAD BUS JOEGOSLAVIE REIZEN KAMPEREN VAN HEEKPLEIN STILL 1TWENTE
    De familie Huisman heeft een voormalige OAD-bus omgebouwd tot camper in Max Verstappen-stijl. De Nederlandse coureur lijkt zelfs achter het stuur te zitten
    Beeld: 1Twente

Bij zo'n vierde editie is de organisatie inmiddels door de wol geverfd. Zo hebben Inge en haar collega's gemerkt dat ze geen bomvol programma hoeven aan te bieden aan hun gasten. Wel is er livemuziek en een muziekbingo waar uit volle borst wordt meegezongen. "Een enkeling gaat even de Oude Markt op, maar mensen vinden het ook lekker om bij hun camper te zitten en lekker met elkaar te kletsen. We laten de avond ook gewoon een beetje verlopen zoals-ie verloopt."

Vorig jaar nam 1Twente ook een kijkje:

Camping van heekplein 2 enschede 2022 STILL
Lees ook
‘Kamperen in de binnenstad? Dat kan alleen maar in Enschede!’
icon_main_info_white_glyph

Over Camperplek op het plein

Camperplek op het plein is een initiatief van de stichting Reuring op het Van Heekplein die met verschillende activiteiten door het jaar heen de zondagmarkt in Enschede onder de aandacht wil brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.