Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Brinkpassage Hengelo in één dag ontdaan van luchtkussendak; winkels mogelijk dinsdag weer open

230807 sloop brinkpassage hengelo 1 FOTO FRANKLIN 1
Een gespecialiseerd bedrijf heeft maandag al het zeil van de Brinkpassage verwijderd.
Beeld: 1Twente

Een gespecialiseerd bedrijf heeft maandag vrijwel al het zeil van de Brinkpassage verwijderd. Vorige week donderdag dreigde het zogeheten 'luchtkussendak' het te begeven, nadat duizenden liters water zich hadden opgehoopt tussen de beide lagen zeil. Op last van de gemeente diende het dak voor woensdag 9 augustus verwijderd te zijn. Mogelijk dat al in de loop van dinsdag de passage en de aanliggende winkels weer toegankelijk zijn.

Naar de stort

Een van de mannen die bezig is het met het doorsnijden en weghalen van de stukken zeil laat weten dat al het afval naar de stort gaat: "Hier kun je niks meer mee. Het misschien al wel vijftien jaar oud en zit aan het einde van z'n levensduur."

'Eng, donker straatje'

Het werk wordt gadeslagen door enkele nieuwsgierige Hengeloërs. Een dame zegt: "Ik vond het altijd maar een eng, donker straatje. Nu het zeil weg is, is het een stuk lichter. Laat ze er in elk geval voor zorgen dat een eventuele nieuwe overkapping meer licht doorlaat..." Haar man heeft een naar eigen zeggen beter idee: "Laat ze de overkapping gewoon weghalen. Dan wordt het een gewone winkelstraat. Daar is toch ook niks mis mee?"

“Laat ze de overkapping gewoon weghalen. Dan wordt het een gewone winkelstraat. Daar is toch ook niks mis mee?”

Onderzoek

Eigenaar van de overkapping en de onderliggende winkelruimtes is het Amsterdamse bedrijf M7 Real Estate. Daar willen ze niks kwijt over de eventuele oorzaak van de ophoping van water, die zorgde voor de gevaarlijke situatie op donderdag: "Er wordt nu onderzocht wat er is gebeurd. Tot de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn, doen wij geen uitlatingen."

De brink regen dak ingezakt hengelo jordi heinen news united
Lees ook
Ingezakte overkapping winkelcentrum De Brink in Hengelo wordt verwijderd

Druk

Het luchtkussendak hoort normaal gesproken gevuld te zijn met uitsluitend lucht. Een speciaal apparaat zorgt ervoor dat er altijd een bepaalde druk heerst tussen het onderste en het bovenste zeil. Dat ging goed tot vorige week: toen bleek er, mede als gevolg van langdurige regenval, water tussen beide lagen gesijpeld te zijn.

Verbogen

De woordvoeder van M7 Real Estate wil evenmin iets loslaten over de eventuele vervanging of verwijdering van de staalconstructie. De gemeente Hengelo, verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, heeft het bedrijf opgedragen in elk geval de zeilen voor woensdag te verwijderen. Op termijn zal ook naar de constructie gekeken worden; in elk geval één van de ijzeren balken is verbogen door het gewicht van het water en zal in het geval van renovatie vervangen moeten worden. Van de gemeente mag de ijzeren constructie, mits veilig, ook in de toekomst blijven staan.

20230806 Dak Würth Shop Twekkeler Es Enschede stort in door hevige regenval News United Dennis Bakker
Lees ook
Pand Würth Shop in Enschede stort in na zware regenval

Winkels dicht

Tijdens de werkzaamheden is de passage afgesloten voor publiek. Hierdoor zijn ook de twee winkels in de passage dicht. Het gaat om Amac-Apple en New Yorker. Hoewel de werkzaamheden uiterlijk woensdag afgerond moeten zijn, is het mogelijk dat de passage en de winkels eerder opengaan, als het werk al voor woensdag is afgerond.

230807 sloop brinkpassage hengelo 3 FOTO FRANKLIN
Maandagmiddag rond een uur of 2 is al driekwart van het zeil verwijderd. De rest wordt later die dag weggehaald.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.