De actiegroep van de Ary Schefferstraat gooit alles in de strijd om de bouw van tien woningen tegen te gaan in de Almelose wijk Ossenkoppelerhoek. Tevergeefs, want de voorlopige uitspraak van de Raad van State (RvS) is niet in het voordeel van de bewoners. De kans dat het geliefde honden- en speelveldje verdwijnt door de nieuwbouw, wordt alsmaar groter.
Uren van voorbereiden en honderden pagina’s van documenten doorspitten. Dat is wat bewoners van de Jan Tooropstraat Yvonne Klein Kromhof (34) en Marielle Baak (42) hebben gedaan om de plannen van de gemeente tegen te gaan. Zij wonen tegenover het veld waar het om gaat. Als de lokale politiek toch besluit de bouw toe te staan, stappen de actievoerders naar de RvS om in beroep te gaan. “We doen het voor de buurt”, zegt Baak.
De actievoerders gaan in hoger beroep zonder hulp van een jurist. “Met een advocaat zouden we meer kans maken, maar dat is te duur. We wisten dat het een lastige zaak zou worden”, zegt Klein Kromhof. Haar vader helpt bij het juridische gedeelte. Op het veld hangt een protestspandoek en de actiegroep is de deuren langsgegaan om handtekeningen te verzamelen voor behoud van het veld. Het lijkt ijdele moeite.
In een voorlopige uitspraak komt naar voren dat het betoog van de actiegroep wordt verworpen. Zo wijzen actievoerders drie grasvelden aan waar de gemeente kan bouwen, zodat hun geliefde ontmoetingsplek kan worden behouden. Die velden zijn echter van de woningcorporatie Beter Wonen en ook daar komen in de toekomst misschien woningen. Almelo heeft immers de opgave om 4.000 woningen te bouwen.
De protesterende bewoners geven ook aan dat bij het verdwijnen van hun veld de hittestress toeneemt in de wijk. Ze denken dat het heter en benauwder gaat worden als er meer woningen bijkomen. Ook dit verwerpt de RvS. Het is maar de vraag of het daadwerkelijk warmer gaat worden in de wijk door deze woningen.
De Raad van State doet uitspraken over geschillen tussen burger en overheid. Dat kan de gemeente, provincie of de Rijksoverheid zijn. Burgers gaan bij de RvS bijvoorbeeld in beroep tegen gemeentelijke bestemmingsplannen of de aanleg van snelwegen of windparken. De RvS gaat dan kijken of de gemeente alle procedures goed heeft doorlopen.
Al zeven jaar maken buurtbewoners met plezier gebruik van het veld. Daarvoor was het braakliggend terrein waarop een oude school stond. De inrichting van het veld was van tijdelijke aard en het plaatsen van de speeltoestellen was gedoogd. Het mag blijven, totdat de gemeente andere plannen heeft voor het veld. Met kerst wordt de vlaggenmast, waaraan trots de Heraclesvlag wappert, versierd en is er een jaarlijkse kerstborrel. Klein Kromhof en Baak zijn van mening dat de kwaliteit van de leefbaarheid in de wijk sterk afneemt als de ontmoetingsplek verdwijnt. “Het groen gaat weg.”
Elke dag om 16.00 uur komt er een clubje bij elkaar op het hondenveldje met viervoeters. Voor buurtbewoner Manon Klein Nagelvoort (34) is het een belangrijk contactmoment: “Er zijn dagen geweest dat het voor mij de enige reden was om de deur uit te gaan.” Wanneer het veld verdwijnt, zal ook de hondenclub een nieuwe plek moeten vinden voor het vaste ontmoetingsmoment. “Voor één buurtbewoner met fysieke klachten is dat al snel te ver weg”, zegt Klein Nagelvoort.
Wethouder Jan Martin van Rees heeft van de gemeenteraad als voorwaarde meegekregen naar alternatieven te kijken voor een nieuw veld in de buurt. Volgens Klein Kromhof en Baak is de wethouder nog niet langs geweest. “De gemeente gaat niet met de burger in gesprek. We hebben de wethouder niet gezien op het veld. Het zou al een verschil maken als hij alleen maar even komt kijken”, zegt Baak. “Als de uitspraak is geweest, willen we met de wijkregisseur op zoek naar een nieuwe plek”, zegt Klein Kromhof.
Hegeman Bouwgroep die de woningen gaat bouwen, wil niks over de zaak zeggen. Enkel dat de bouw pas na de gehele rechtszaak wordt gestart. Volgens het bestemmingsplan is het in principe toegestaan om te beginnen. De grond is bijvoorbeeld verontreinigd en dat moet gesaneerd worden. “Het kan zijn dat het veld al geruimd wordt”, vreest Klein Kromhof. Het is nog onbekend wanneer de zaak definitief wordt afgehandeld.