Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad van State geeft Hengelose familie Beernink gelijk: gemeente moet kiezen tussen woning of kinderdagverblijf

Beernink toermalijn zaak
De woning van de familie Beernink staat pal naast het kinderdagverblijf
Beeld: Google Street View

De Raad van State heeft het bestemmingsplan van het Hengelose kinderdagverblijf De Toermalijn van tafel geveegd. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente niet voldoende rekening gehouden met de geluidsoverlast die de buren ervaren. De zaak werd aangespannen door die buren: de familie Beernink. Die ondervindt al jaren geluidshinder van het kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking. De gemeenteraad moet nu kiezen tussen de uitkoop van de familie Beernink of de uitkoop van De Toermalijn.

Raad van State

Tijdens het opstellen van het bestemmingsplan om de bouw van het verblijf mogelijk te maken, is er volgens de Raad van State niet voldoende rekening gehouden met de geluidsoverlast die deze doelgroep geeft. Er is sprake van inbreuk op het woon- en leefklimaat van de buren.

“De vraag dringt zich op of een keuze voor de ene bestemming dan wel de andere bestemming niet de kortste route is naar een einde aan dit geschil?”

Geluidsoverlast

Het conflict tussen de gemeente Hengelo en de familie sleept al jaren voort. De gemeente is van mening dat de geluidsoverlast binnen de normen blijft. Dat baseert het stadsbestuur op basis van eigen geluidsonderzoek. De Raad van State gaat hier niet in mee en zegt dat het stadsbestuur geen rekening heeft gehouden met het 'onvoorspelbare en specifieke gegil en lawaai van de kinderen'. Ook is geen rekening gehouden met de eventuele waardedaling van de woning na vestiging van het kinderdagverblijf.

Beerninks hengelo toermalijn
Lees ook
Hengelose Burgers: "College, kom met oplossing in langslepende zaak Beernink"
icon_main_info_white_glyph

De zaak Beernink

Het echtpaar Bert en Anne Beernink kochten in 2002 een vrijstaand huis aan de Binnenveldweg in Hengelo. Rondom de woning stond destijds niets, maar in 2004 werd er een kinderdagverblijf voor kinderen tot 18 jaar met een (meervoudige) verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand geopend. De speelplaats zit pal naast de woning van de familie, waardoor zij sindsdien geluidsoverlast ervaren. Met een langslepend conflict tussen de gemeente en de Beerninks tot gevolg.

'Nog geen eind aan conflict'

De Raad van State geeft aan dat met deze uitspraak er nog geen eind is gekomen aan het conflict. Volgens de hoogste bestuursrechter zijn er nu twee opties: óf De Toermalijn moet plaatsmaken óf de familie Beernink moeten worden uitgekocht. Eerdere gesprekken over uitkopen van de familie Beernink liepen op niets uit. De familie kocht de woning destijds voor 550.000 euro en de waarde van de woning is inmiddels gekelderd naar zo'n 100.000 euro. Die lage WOZ-waarde werd in april 2021 door de rechtbank vastgesteld.

Wat er nu gaat gebeuren wordt uiteindelijk bepaald door de Hengelose gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.