De 26 jarige Maaike de Vries uit Almelo vertrok vorige week naar Glasgow voor de Gran Fondo. Dit is een WK wegwielrennen en duurwielrennen. Haar kans tot winnen zag er goed uit, maar toch greep de Vries naast de titel vanwege een lekke band. “Het verlies was een bittere pil om te slikken”, laat ploegmanager Philip Kootstra weten.
Kootstra is ploegmanager van de Almelose wielervereniging AWV de Zwaluwen. Bij deze vereniging fietst de Vries en samen vertrokken zij met andere teamgenoten naar de Gran Fondo in Glasgow.
De Gran Fondo is een wielerwedstrijd bestaande uit twee onderdelen: wegwielrennen en een tijdrit. “Maaike heeft alleen meegedaan aan het wegwielrennen. Ze heeft daar 160 kilometer gefietst en de weg bestond uit een aantal heuvels, wat zorgde voor veel geklim”, zegt de ploegmanager. Tijdens de Gran Fondo kon de Vries zich bewijzen aan de UCI ploegen. “Dat zijn ploegen waar de profs bij fietsen”, legt Kootstra uit. De wedstrijd is dus voor wielrenners die nog geen profcontract hebben.
Kootstra vertelt dat hij samen met de Vries het hele jaar naar de Gran Fondo heeft toegewerkt, maar een paar weken voor de wedstrijd kwam er een tegenslag. De Vries kreeg een hersenvliesontsteking. “Dat is natuurlijk erg vervelend en balen, maar toen ze hersteld was hebben we de draad weer opgepakt.” Voordat De Vries zich kwalificeerde voor het WK begon ze met een selectiewedstrijd in Luxemburg. “Deze wedstrijd heeft ze gewonnen en daarom mocht ze in één keer door naar het WK in Glasgow”, vertelt Kootstra trots.
Vrijdag 4 augustus vond de WK wedstrijd plaats in Schotland. “De wedstrijd begon super goed”, zegt de ploegmanager van de Almelose wielervereniging. “Er waren 140 deelnemers en in de kopgroep fietsten er 22 deelnemers. Ze was daar de snelste en ze heeft eigenlijk bijna de hele wedstrijd aan kop gefietst.” Maar helaas ging het in de laatste 30 kilometer anders dan gehoopt voor de wielrenster. Ze kreeg een lekke band. “We noemen dat in de wielersport een leegloper”, legt Kootstra uit. “Het is een klein gaatje dat langzaam leeg loopt, dus ze kon er nog wel even mee door. Maar op de laatste 2 kilometer kwam de pech echt naar voren en was de band helemaal leeg. De band was plat, ze kon niks meer.” Tijdens de Gran Fondo rijden er geen materiaalwagens mee zoals bij bijvoorbeeld de Tour de France. “Je bent dus gewoon de sjaak als je een lekke band krijgt.”
Het was een bittere pil om te slikken voor de Vries en de leden van de wielervereniging uit Almelo. “Als ze geen lekke band had, was ik ervan overtuigd dat ze wereldkampioen was geworden”, zegt Kootstra. “Materiaalpech hoort bij de sport en het komt weleens voor, maar het is extreem zuur dat het hier gebeurde.” De Vries en haar ploeggenoten moesten de tegenslag even verwerken, maar de knop is inmiddels weer om. “We moeten door. De Nederlandse clubkampioenschappen komen er ook aan, dat zijn nog mooie doelen voor dit seizoen”, zegt Kootstra hoopvol.