De overleden arrestant Marcus (37), die bijna een jaar geleden onwel werd nadat hij was aangehouden, is zaterdag herdacht. Dat gebeurde op De Dam in Amsterdam. Daarnaast komt er volgend weekend ook nog een herdenking in Hengelo.
Daarbij wordt stilgestaan dat het 25 augustus exact een jaar geleden is dat Marcus na zijn aanhouding in Borne onwel werd, in coma raakte waarop enkele dagen later werd besloten de behandeling te staken.
Tijdens de manifestatie in Amsterdam werd stilgestaan bij personen die om het leven zijn gekomen tijdens een politie-incident. Ook Marcus, wiens achternaam op verzoek van de familie niet bekend is gemaakt, kreeg een eigen gele gedenkplaat. Marcus' echtgenote stak een kaarsje op voor haar overleden man.
Bovendien wordt er 20 augustus ook in Hengelo een herdenking gehouden, zo laat een woordvoerster namens de familie weten. Zo is er zondagochtend een speciale kerkdienst in de Moeder Gods Mariakerk in Hengelo.
Marcus werd vorig jaar aangehouden omdat hij verdacht rijgedrag vertoonde. Toen een speekseltest uitwees dat er mogelijk drugs in het spel waren, werd de Hengeloër aangehouden en meegenomen voor een bloedtest.
Het ging mis toen de arrestant op de achterbank van de surveillancewagen onwel werd. Daarop werd hij door twee agenten uit de auto gehaald. Vervolgens zou een van de agenten tot twee keer toe zijn knie op de borst van de Hengeloër hebben geplaatst, die op dat moment buiten bewustzijn leek.
Er is onderzoek verricht naar het overlijden van Marcus. De resultaten hiervan werden recent bekendgemaakt. Belangrijkste conclusie van het onderzoek door de Rijksrecherche is dat er geen verband bestaat tussen het overlijden van de arrestant en het politieoptreden. Volgens de Rijksrecherche hebben de agenten geen buitenproportioneel geweld gebruikt.
"Het optreden van agenten bij de aanhouding heeft op geen enkele wijze bijdragen aan het overlijden van de man", zo concludeerde de Rijksrecherche. De betrokken agenten treffen dan ook geen blaam, aldus de onderzoekers.
Onduidelijk is nog of de nabestaanden zich hierbij neerleggen. Hun raadsman, de landelijk bekende advocaat Richard Korver, is nog bezig het rapport te bestuderen. Afhankelijk daarvan neemt de familie een beslissing.