Op 25 plekken in de stad lopen Enschedeërs vanaf nu extra risico als zij hun (grof) afval naast de ondergrondse containers plaatsen. De gemeente maakt namelijk gebruik van camerabeelden. De inzet van de vier verplaatsbare camera's werd vorige maand bekend gemaakt, maar nu is ook duidelijk bij welke milieupleinen ze mogen worden ingezet. 1Twente zet ze op een rij.
Tot maart dit jaar is er een jaar lang een pilot uitgevoerd met flexibel cameratoezicht. Bij vier 'hotspots' (plekken waar structureel sprake is van illegale bijplaatsingen en afvaloverlast) in de zuidwijken zijn de camera's geplaatst. Op drie van deze plekken is volgens de gemeente het aantal meldingen van afvaloverlast afgenomen met gemiddeld 70 procent.
Daarom is vorige maand besloten om de proef om te zetten in structureel beleid. Ook de komende vier jaar wordt cameratoezicht toegepast om afvaldumpers te traceren. Maar dat mag uit oogpunt van privacy niet zomaar en ook niet overal. De burgemeester moet op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) duidelijk aangeven waar en waarom cameratoezicht als noodzakelijk wordt beschouwd.
Dat is geregeld met een zogeheten aanwijzingsbesluit, dat onlangs is gepubliceerd. De afvaloverlast loopt op sommige plekken de spuigaten uit. In 2021 kostte het opruimen van illegale bijplaatsingen de gemeente bijna een half miljoen. In principe moeten bij de handhaving opsporingsambtenaren worden ingezet, maar op sommige plekken heeft dat volgens de burgemeester door de hoeveelheid bijplaatsingen en het ontbreken van sociale controle geen zin, met gezondheidsrisico's tot gevolg.
Daarom zijn er 25 probleemlocaties aangewezen, waar cameratoezicht kan worden toegepast. In eerste instantie wordt er gebruik gemaakt van vier verplaatsbare camera's. Dat betekent dus ook dat er maar bij vier milieupleinen tegelijk beelden kunnen worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om locaties uit de volgende lijst:
Tijdens de proef met cameratoezicht zijn er in een jaar tijd 313 illegale bijplaatsingen getraceerd aan de hand van camerabeelden. Er zijn daarop 289 boetes uitgedeeld en 24 waarschuwingen. Desgevraagd laat een gemeentewoordvoerder weten dat de afvaldumper in al deze gevallen kon worden opgespoord aan de hand van een kenteken.
Het traceren van personen die niet met een voertuig komen en hun vuilniszak (of bankstel) naast de container zetten is ingewikkeld. In feite zullen zij op heterdaad betrapt moeten worden, tijdens een ronde van de opsporingsambtenaren. "Maar camerabeelden geven ons natuurlijk wel inzicht in de piekmomenten", legt de gemeentewoordvoerder uit. "Dat maakt het mogelijk makkelijker om ter plaatse te controleren."