Waar de bewoners van de Hengelose tiny houses in het verleden treinen hoorden voorbijkomen, winkelwagentjes hoorden rammelen en tankende automobilisten 'in hun achtertuin' zagen, klinken nu vooral vogelgeluiden en horen ze het ritselen van bladeren in de wind. "En als die wind goed staat, ook het gegil van de kinderen in de achtbaan van De Waarbeek", lacht bewoonster Nienke Wes.
Negen van de tien Hengelose tiny houses zijn de afgelopen weken verhuisd van het Brouwerijterrein vlakbij de binnenstad naar een weitje aan de Seringstraat in Veldwijk-Zuid. Eén huishouden is naar een andere gemeente verhuisd. Nadat de bewoners aan de Magnoliastraat eerder dit jaar hun bezwaren lieten varen, stond niets de komst van de huisjes in de weg.
Nienke Wes, die namens de bewoners het woord voert, is er blij mee: "We zitten nu op een plek middenin de natuur, waar we nog meer buiten zullen zijn." Niet dat ze ver van de bewoonde wereld wonen. "Het is nog steeds maar tien minuten fietsen naar het centrum."
Vier jaar woonde Wes (31) met haar gezin op het Brouwerijterrein. Al die tijd wisten zij en haar partner en hun buren dat het verhaal daar eindig was. Immers, projectontwikkelaar Ter Steege zou er na die periode beginnen met de bouw van woningen. "Toch was dit een prima plek om uit te proberen of het wonen in een tiny house ons zou bevallen. We kwamen immers uit een twee-onder-een-kapwoning en hadden geen idee hoe het zou zijn."
Alle voormalige Brouwerijbewoners zijn inmiddels verhuisd. Wes was begin juli een van de laatsten: "De verhuizing is prima verlopen. Het daadwerkelijke verhuizen is ook vrij eenvoudig. Je pakt de glazen in en zet het servies op de grond, de rest kun je laten staan of hangen. En dan is het aan de transporteur. Die (Bolk Transport uit Almelo, red.) heeft overigens prima werk geleverd. Voor zover ik weet zijn alle huisjes schadevrij verplaatst en inmiddels is iedereen aangesloten op de nodige infrastructuur."
Er is nog plek voor vijf nieuwe huisjes; die zijn inmiddels toegewezen aan vijf gegadigden. De huidige bewoners vormden bij de toewijzing de ballotagecommissie. Wes: "Er waren meer dan genoeg geïnteresseerden, maar niet iedereen kwam wat ons betreft in aanmerking. We hebben gekeken naar een mooie mix van bewoners. Dat er niet alleen gezinnen of alleenstaanden in komen en ook of de nieuwe bewoners qua visie binnen deze groep passen. Zo willen we hier absoluut geen mensen die alleen maar een tiny house willen, 'omdat het mooi goedkoop wonen' is."
Want duur is het inderdaad niet: de tiny house-bewoners hoeven op de nieuwe plek geen huur of pacht te betalen. De huisjes zijn hun eigendom en de grond is en blijft van Welbions. Wel zal de wooncorporatie de kosten voor het bouwrijp maken van de grond op de bewoners verhalen. Denk dan onder meer aan de aanleg van riolering en de aansluiting van water en elektriciteit. Die kosten worden over tien jaar uitgesmeerd; de vergunning is voor die periode verleend. Daarna moeten de huisjes weer weg.
Over de straatnaam heerste nog enige onduidelijkheid. Op Google Maps is het de 'Seringenstraat', maar het bordje in de straat vermeldt het enkelvoud 'Seringstraat' en dat is ook de naam die de gemeente hanteert. Wes: "Google moet de naam dus aanpassen."
Met de buren van de Magnoliastraat, die de komst van de achterburen niet zagen zitten, hebben Wes en co nog geen contact gehad. Wat haar betreft gaat dat contact er zeker komen: "We willen eerst alles netjes hebben hier. Nu is het nog een grote zandvlakte en nog niet alle huisjes zijn af. Wij hebben bijvoorbeeld nog geen veranda. We zijn wel verhuisd, maar nog niet geland. Als dat over een paar maanden allemaal achter de rug is, willen we de buren van de Magnoliastraat graag hier uitnodigen. En natuurlijk ook anderen die willen zien hoe we hier wonen."
Wes verwacht dat de vijf nieuwe tiny houses ergens in de eerste helft van 2024 geplaatst zullen worden: "Die mensen moeten of hun eigen huis eerst nog verkopen of ze moeten hun tiny house nog laten ontwerpen en bouwen. Of allebei. En dat kost tijd."