Het erf van boer Rob Scholten in Geesteren stond woensdag vol met fietsen. Rond de duizend deelnemers aan de fietstocht De Boer Op van de LTO namen een kijkje op zijn boerderij, en ook bij de zes hectare grote plasdras van Vogelwerkgroep Geesteren, op het land van Scholten.
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren stonden met een stand op het erf en vertelden onder andere over de plasdras. “Mensen bleken de Vogelwerkgroep Geesteren wel te kennen, maar de plasdras was een stuk onbekender. Misschien komt het omdat de plas van de weg af niet te zien is”, zegt Marcel Tettero van de Vogelwerkgroep Geesteren.
Een plasdras een stuk grond waarop het water tussen de vijf en maximaal tien centimeter diep staat. “Ganzen kunnen hierop niet uit de voeten, die geven de voorkeur aan diepere wateren. Voor weidevogels is een plasdras prima. We hebben meerdere plasdrassen, maar hier, aan de westkant van Geesteren, ligt de grootste”, vertelt Tettero. Aan de noordkant van Geesteren liggen nog vier of vijf plasdrassen van kleiner formaat.
Het water voor de plasdrassen wordt elektrisch opgepompt; de stroom wordt geleverd door zonnepanelen. “We werken graag duurzaam”, zegt Tettero.
Om de voedselrijkheid van de plasdrassen te verhogen, zaait de vogelwerkgroep de randen van de plas in met kruidenmengsels om zoveel mogelijk insecten te trekken. “Insecten zijn van levensbelang voor de weidevogels en de laatste jaren is het aantal insecten drastisch afgenomen. Vandaar de kruiden.”
De plasdras bij Scholten aan de Weitemansweg is een typisch kievitengebied, meldt Tettero. “Er zitten nu 50 paartjes, over een aantal jaren verwachten we de plasdras vol zit en dan zouden er 70 tot 75 paartjes moeten broeden.”
Andere weidevogels die hier voor komen zij de grutto, wulp, scholekster en tureluur. “Maar dat is maar een handjevol. We hopen dat dat beter wordt, en dat kan, want er zit nog groei in deze plasdras.”
De plasdras ligt op boerenland. “De weidevogels halen hun voedsel ook uit de weilanden. Koeien en weidevogels gaan prima samen. Op de koeienflatsen komen veel insecten af. De mest hebben we keihard nodig om voor voldoende voedsel voor de kuikens te zorgen. Het grijpt allemaal in elkaar”, aldus Tettero. “We zijn Rob Scholten veel dank verschuldigd voor de mogelijkheid die hij biedt. We zijn altijd op zoek naar boeren met een hart voor weidevogels, waar we mee samen kunnen werken.”
De Vogelwerkgroep Geesteren verkocht die dag ook nestkastjes en deelde flyers uit waarmee bezoekers leuke prijzen kunnen winnen. De uitslag wordt binnenkort bekendgemaakt. Tettero: “We hebben mooi aan de weg getimmerd en hebben een heel goede dag gehad.”