Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-korfbalster uit Almelo mag nu zelf nationaal team trainen: ‘Ik heb geen moment getwijfeld’

230821 samantha schorn korfbal
Beeld: Marco Spelten

Voormalig korfbalster Samantha Schorn-Jonkman is na een jarenlange carrière binnen de sport aangesteld als assistent-bondscoach van het Nederlands Korfbalteam. Ze tekende een contract voor de komende vier seizoenen en begint in april volgend jaar met haar nieuwe functie binnen het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV).

Schorn speelde eerder bij AKC Almelo, DOS-WK, DOS’46 en het Nederlands Korfbalteam. In 2007 werd Schorn uitgeroepen tot Beste Korfbalster van Nederland. Ze zette haar korfbalcarrière voort als trainer-coach bij Zwart-Wit Delden en gaat in 2024, samen met Leon Braunstahl, aan de slag als assistent-bondscoach bij het KNKV.

Geen enkele twijfel

Toen bekend werd dat Ard Korporaal voormalig bondcoach Jan Niebeek zou opvolgen, ging de bond op zoek naar twee geschikte assistenten. “Aangezien er weinig vrouwen zijn met een technische functie binnen het KNKV, viel mijn naam en hebben ze mij benaderd”, legt Schorn uit. De oud-speelster hoefde niet lang na te denken over deze kans. “Ik heb geen moment getwijfeld, heb het alleen wel met mijn gezin besproken. Maar ook dit was snel geregeld.”

“Het is een soort herbeleving”

Herbeleving

Schorn heeft vier seizoenen deel uitgemaakt van de nationale ploeg en heeft zo’n beetje alles meegemaakt wat je op het hoogste niveau mee kunt maken in de korfbalsport. “Het is een soort herbeleving, omdat ik zelf ook internationaal heb gespeeld. Daardoor kan ik mij goed indenken hoe spelers zich voelen in bepaalde situaties en hoe ze omgaan met teleurstellingen.”

Vooroordelen

Volgens de kersverse assistent-bondscoach hebben mensen nog steeds vooroordelen over de sport. “Gelukkig wordt er tegenwoordig meer aandacht geschonken aan korfbal, maar helaas zijn er nog steeds mensen die het als een soort mietjessport zien. Als assistent-bondscoach hoop ik hier verandering in te brengen en te laten zien hoe mooi de sport daadwerkelijk is. Ik kijk uit naar komend seizoen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.