Verkeer
Stuur appje
Zoek

Statiegeldbeugels succes in Enschede, PvdA Hengelo wil ook een proef in de binnenstad

230821 doneerring GRIJSEN
In Enschede zijn eerder dit jaar van dit soort feloranje houders geplaatst op zo'n dertig afvalbakken in de binnenstad.
Beeld: Grijsen (fabrikant)

Het succes met de doneerringen in Enschede heeft PvdA-raadslid Vincent ten Voorde doen besluiten wederom schriftelijke vragen te stellen over de invoering van die dingen in Hengelo. Doneerringen of statiegeldbeugels, zoals ze in Enschede worden genoemd, geven mensen de kans hun lege blikjes en flesjes niet in de afvalbak te gooien, maar achter te laten voor anderen die wél de moeite willen nemen ze in te wisselen voor statiegeld.

Zonde

De fractie van de PvdA is van mening dat statiegeld niet in de vuilnisbak hoort: "Toch zitten de prullenbakken nog vol met blikjes en flesjes. Dat is zonde, want er verdwijnt geld in de prullenbak, de prullenbakken raken sneller vol én flesjes kunnen minder goed gerecycled worden." Daarbij is het een manier voor mensen die het minder breed hebben om eenvoudig wat geld bij elkaar te sprokkelen, weet Ten Voorde: "Mensen die in afvalbakken naar statiegeld moeten zoeken, dat moeten we niet willen."

Statiegeld

In Enschede zijn eerder dit jaar feloranje houders geplaatst op zo'n dertig afvalbakken in de binnenstad. Dat was voordat statiegeld op blikjes verplicht werd. In Tubantia vertelt een woordvoerder van Stadsdeelbeheer Centrum dat 'ze voorzagen dat de invoering van statiegeld op blik zou gaan leiden tot graaien in afvalbakken en dat is ook gebeurd'. In de textielstad blijkt de proef succesvol, omdat er nu inderdaad veel minder blikjes en flesjes in de afvalzakken zitten.

“Voor ik zelf later deze week op vakantie ga, moest dit nog even van mijn to-dolijstje af.”

'Leren van andere steden'

In april stelde Vincent ten Voorde hierover ook al vragen aan het Hengelose college van B en W. Dat gaf toen als antwoord 'geen eigen pilot te willen opstarten, maar te willen leren van pilots en ervaringen in andere steden'.

Ten Voorde vindt het Enschedese succes reden genoeg om nu weer in de pen te klimmen en te vragen of Hengelo er al klaar voor is. Uiteraard kosten aanschaf en installatie wel geld. Een pilot met tien ringen en een communicatiepakket kost gemeenten zo'n 4.500 euro. Gemeenten moeten zelf voor de montage en het onderhoud zorgen.

230505 doneerring afval THE HAPPY ACTIVIST
Lees ook
Hengelo wil niet voorop lopen met invoering 'statiegeld-doneerring'

Vakantie

Ten Voorde vraagt nu of het college van B en W naar aanleiding van de Enschedese proef wil nadenken over een pilot in Hengelo. "En mocht het college dat niet willen, welke andere initiatieven heeft het college dan om ervoor te zorgen dat er onnodig statiegeld in afvalbakken verdwijnt?"

Opvallend is dat Ten Voorde de vragen stelt drie weken voordat het politieke jaar in Hengelo weer van start gaat. Had hij niet even kunnen wachten? Hij lacht: "Het heeft inderdaad niet zoveel haast, maar voor ik zelf later deze week op vakantie ga, moest dit nog even van mijn to-dolijstje af."

Statiegeldhouders in Enschede
Lees ook
Feloranje statiegeldhouders moeten puinzooi in Enschedese binnenstad voorkomen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.