Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Code groen voor Twente Ballooning ondanks voorspelde onweersbuien

Vincent van Gogh luchtballon
Beeld: Koen Wolters

De Twente Ballooning is van start. Tijdens de eerste avond waren er bijzondere ballonnen te bewonderen. Aan een helder blauwe hemel vaarden onder andere een Vincent van Gogh, een kikker en een hamburger luchtballon. Het internationale evenement vindt tot en met zaterdag 26 augustus plaats, maar het is elke dag spannend of de luchtballonnen de lucht in kunnen.

De ballonvaarders komen uit alle hoeken van Europa. “We hebben vaarders uit Zwitserland, Duitsland en Tsjechië”, zegt Rien Jurg, van Rien Jurg Promotions BV die het evenement organiseren. Rien Jurg behoort zelf bij een van de eerste ballonvaarders in Nederland. “Het is het optimale gevoel van vrijheid. Je weet bij vertrek niet waar je gaat landen. Je hebt een prachtig uitzicht”, zegt Jurg.

“We moeten echt weten hoe zwaar mensen zijn”

Om te kunnen genieten van het ‘prachtige’ uitzicht zijn er specifieke weersomstandigheden nodig. Het is pas anderhalf uur voor vertrek zeker of de ballonvaarders kunnen opstijgen of niet. De weersomstandigheden voor vanavond zien er tot nu toe goed uit, ondanks de voorspelde regenbuien. “Wij verwachten dat de buien geen parten meer gaan spelen. Maar we nemen om half 6 een definitief besluit”, zegt Jurg.

icon_main_info_white_glyph

Ontstaan Twente Ballooning

Het evenement vindt dit jaar voor de 31ste keer plaats. In 1985 organiseerde Rien Jurg Promotions BV het evenement voor het eerst in Brecklenkamp onder de naam Ballonfiësta Brecklenkamp. Dit ballonevenement groeide in zes jaar tijd zo hard dat het moest uitwijken naar een grotere locatie. In 1991 vond voor het eerst Twente Ballooning plaats op het Recreatiepark het Hulsbeek in Oldenzaal.

Niet alleen regenbuien hebben invloed op de veiligheid van ballonvaren. “We moeten echt van te voren weten hoe zwaar mensen zijn, want als het heel warm is kun je minder gewicht meenemen naar boven”, legt Tanja Reinders uit, die zelf ook ballonvaarder is. “We hebben gister echt lopen schuiven met mensen.”

“Het moet niet te hard waaien”

Daarnaast mag het niet te hard waaien. “Bij acht knopen moet je je afvragen of het nog verantwoord is om de lucht in te gaan. Het moet niet te hard waaien”, zegt Jurg. De bijzondere luchtballonnen hebben meer last van de wind dan de standaard balvormige luchtballonnen, doordat zij meer lucht vangen. Voor de tweede avond van het evenement is er tot nu toe groen licht voor het opstijgen van de ballonnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.