Zo’n 225 oude tractoren trekken zaterdag 26 augustus een optocht door Noordoost Twente. Oude Trekker Club Albergen & Omstreken houdt dit jaar voor de 20e keer deze Elfdorpentocht. Het is een jubileumjaar zonder feestelijke toeters en bellen; de dag op zich is al een feest. “Het wordt een tocht zoals andere jaren, maar wel een met weer een andere route”, vertelt bestuurslid Hans Hannink.
De oude tractoren, allemaal van het bouwjaar 1975 of ouder en zonder geluidsdempende cabine, komen vooral uit Noordoost Twente, maar ook vanuit de kop van Noord-Holland, Friesland en Gelderland zijn er trekkers aangekomen. “Bijzondere tractoren kunnen er zeker tussen zitten, maar wij letten daar niet op. Wij willen vooral een mooie rit neerzetten voor alle deelnemers, toegankelijk voor jong en oud. Er komen rijders van 18, maar ook van 80.”
Veel deelnemers komen elk jaar terug, weet Hannink. “Bij de Elfstedentocht kun je met één keer inschrijven terecht, maar bij ons is het zo dat je je voor elk jaar opnieuw in moet schrijven. Iedereen krijgt elk jaar opnieuw een kans. Het is bijna een sport om er tussen te komen.”
De Elfdorpentocht, met een knipoog vernoemd naar de Friese Elfstedentocht, ging in de eerste jaren door elf dorpen en kernen. “Dat idee hebben we losgelaten, want dan blijf je steeds dezelfde route rijden en dat is jammer. We gaan nu ook richting Deurningen en Oldenzaal, je krijgt dan wat meer variatie in de routes.”
De route wordt uitgezet door leden van de vereniging en is tussen de 45 en 50 kilometer over asfalt en zand, door de natuur en dorpen. “We hebben drie pauzes. Het is altijd weer een uitdaging om pauzeplekken te vinden waar je zo’n groot aantal tractoren kwijt kunt. Gelukkig zijn er altijd mensen die hun hal of hun grond beschikbaar stellen. Zo starten we bijvoorbeeld bij loonbedrijf Poppink in Albergen, een perfecte locatie voor ons.”
Gestart wordt om 09.00 uur. Op de startplek krijgen de deelnemers koffie met krentenwegge aangeboden, onderweg zijn er onder andere broodjes, soep en drinken. Verkeersregelaars met een certificaat zijn tijdens de hele tocht actief bij kruisingen en oversteekplaatsen.
De deelnemers rijden, ook om geen verkeersopstoppingen te veroorzaken, in groepjes van 15 tot 20 tractoren achter de trekker met iemand van de organisatie aan. “Ze hoeven geen pijltjes te volgen, ze hoeven alleen maar aan te sluiten”, zegt Hannink. Lachend: “Dat is ook het prachtige van ons systeem, als iemand verkeerd rijdt, rijden de anderen er gewoon achteraan.“
www.oudetrekkerclubalbergen.nl