Verkeer
Stuur appje
Zoek

Doen Enschedese boa's straks het cameratoezicht voor binnensteden in Twente? 'Effectiever dan beveiligers'

20210426 COEN KRUKKERT CAMERA BEWAKING TOEZICHT RAADHUISSTRAAT BINNENSTAD ENSCHEDE
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

Binnen de Veiligheidsregio Twente wordt gekeken naar de mogelijkheden om camerabeelden in de binnensteden van Enschede, Hengelo en Almelo straks te laten uitlezen door handhavingsambtenaren. Het contract met het beveiligingsbedrijf dat die taak nu in opdracht uitvoert, loopt in 2024 af. De gemeente Enschede wil haar eigen boa's inzetten, omdat die meer mogelijkheden hebben met betrekking tot het delen van informatie.

Gemiddeld 45 uur per week worden de beelden van de beveiligingscamera's in de Twentse binnensteden live bekeken. Dat gebeurt in de regionale toezichtsruimte aan de Demmersweg in Hengelo, door observanten van een beveiligingsbedrijf. Tot april dit jaar door Sa-Int Security, maar daarmee brak de Veiligheidsregio Twente na een negatieve rapportage over het bedrijf door de politie. Verdere mededelingen daarover zijn niet gedaan.

Boa mag porto gebruiken

Het huidige contract voor het cameratoezicht loopt op 31 maart 2024 af. Volgens het college van Enschede is dit het moment om 'kritisch te kijken' naar de huidige constructie. De politie heeft namelijk aangegeven de voorkeur te hebben voor boa-gecertificeerde observanten die de camerabeelden uitkijken, omdat dit effectiever zou zijn.

20210426 COEN KRUKKERT CAMERA BEWAKING TOEZICHT RAADHUISSTRAAT BINNENSTAD ENSCHEDE
Lees ook
Enschede wil cameratoezicht in binnenstad opnieuw uitbreiden

Zowel een handhavingsambtenaar als een beveiligingsmedewerker heeft de mogelijkheid om verdachte situatie door te geven aan de politie. Dus waarin zit dan de meerwaarde van een boa?

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede gaat het hier vooral om het gebruik van middelen. "Denk aan communicatiemiddelen. De boa heeft in specifieke gevallen de beschikking om gebruikt te maken van politieporto's waar normaliter politie-informatie wordt gedeeld. Hier mogen beveiligingsmedewerkers geen gebruik van maken."

Tekort aan handhavingsambtenaren

De Veiligheidsregio Twente onderzoekt nu dus de mogelijkheden om het cameratoezicht onder te brengen bij boa's. En wel bij de boa's van de gemeente Enschede. Dat is opvallend, omdat uitgerekend op die afdeling al jaren wordt gesproken over een capaciteitstekort. Daardoor staan sommige taken lager op de prioriteitenlijst. Er is extra geld vrijgemaakt, maar in de jaarrekening van 2022 staat dat het niet is gelukt om 600.000 euro (ca. 10 boa's) aan vacatureruimte in te vullen.

Kan dat cameratoezicht er dan wel bij? "De pluspunten en minpunten gaan we vooraf afwegen door ook te leren van ervaringen bij andere gemeenten", zegt een gemeentewoordvoerder. "We willen het uitkijken van camerabeelden zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten. Daarom zijn we aan het onderzoeken en bespreken hoe dit zo goed mogelijk kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.