Verkeer
Stuur appje
Zoek

Universiteit Twente gebruikt QR-code tegen grensoverschrijdend gedrag

C118303a 0f09 3821 b903 9aa2ce1f29af
Sjoerd de Boer van de introductieweek UT laat de QR-code zien
Beeld: RTV Oost / Niki Nijboer

Het Studentenpact seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld werd donderdag gepresenteerd. Studentenorganisaties hebben landelijk dertig acties bedacht om de sociale veiligheid. Ook tijdens de jaarlijkse kick in, de introductieweek van de Universiteit Twente, is er veel aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onder meer een QR-code moet uitkomst bieden.

Deelnemers aan de kick in dragen allemaal een bandje waardoor duidelijk is dat ze horen tot de nieuwe lichting studenten die naar de UT is gekomen. Op dat bandje staat een QR-code. Studenten die de komende dagen dingen zien of horen die niet in de haak zijn, of misschien zelf het slachtoffer worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, kunnen de QR-code inscannen en zo in contact komen met de juiste mensen.

icon_main_info_white_glyph

Het studentenpact

Twee van de drie studenten krijgt tijdens hun studententijd te maken met grensoverschrijdend gedrag. Een wijdverspreid en aanhoudend probleem volgens de Landelijke Studentenvakbond, LSVb. Deze actiepunten uit het pact moeten duidelijk maken maken welke stappen studenten moeten nemen na een incident. Ook gaat het over het optimaliseren van meld- en klachtprocedures, het aanbieden van nazorg aan getroffen studenten en cultuurverandering.

Elisa Weehuizen, voorzitter van de LSVb legt uit: "Wanneer een student seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld meemaakt, bevinden zij zich in een uiterst kwetsbare positie. Tot nu toe was het voor hen en studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel."

Kennismaking

De organisatie van de Kick in is niet over één nacht ijs gegaan, vertelt Sjoerd de Boer. Hij is de voorzitter van de introductieweek van de universiteit. Negen dagen lang maken bachelor- en masterstudenten kennis met de universiteit en natuurlijk ook met Enschede. Zelfs een beetje met buurstad Hengelo.

Het kan dan zomaar fout gaan tussen studenten. De organisatie van de kick in probeert dat te voorkomen. De universiteit heeft daar een team voor: Diversity, Equity en Inclusion", zegt Sjoerd de Boer. Daar hebben we veel gesprekken mee gevoerd in de aanloop naar de kick in." Centrale vraag: hoe zorg je ervoor dat de introweek voor iedereen een veilige omgeving is.

Training

"Onze eigen crew is getraind op omgaan met seksueel overschrijdend gedrag", vertelt De Boer. "En alle oudejaars studenten die de nieuwe studenten begeleiden hebben ook een training van ons gehad. Met daarin meerdere casussen hoe ze om moeten gaan met situaties. We hebben geprobeerd iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op elke mogelijke situatie."

Met alle verenigingen die meedoen aan de kick in zijn spelregels afgesproken die ook zijn ondertekend. "En we zorgen ervoor dat ze zich daar aan houden", aldus De Boer. Dat levert goede reacties op, merkt de voorzitter van de introductieweek. "We horen hele positieve verhalen over de QR-codes op de bandjes. Alle verenigingen denken graag met ons mee om het voor iedereen leuk te maken."

Bespreekbaar

De bandjes worden goed ontvangen onder de studenten. "Vooral als vrouw vind ik het toch wel een fijn idee. Mócht er iets gebeuren, dan weet ik in ieder geval waar ik terecht kan", vertelt een eerstejaars studente.

Een medestudente valt haar bij. "Ik vind het ook fijn dat het van tevoren al besproken is. Er werd duidelijk gemeld dat je mag bellen bij alles, ook bij kleine dingetjes, als je als je bijvoorbeeld wordt aangeraakt. Dat vond ik wel goed om te horen."

Schurft en soa's

Thema's die deze introductieweek ook aan bod komen zijn geslachtsziekten, schurft en gebrek aan kamers. In juni werd duidelijk dat het aantal soa's toeneemt. Ook schurft steekt de kop op onder studenten. En kamernood is altijd een actueel onderwerp, want vindt maar eens een betaalbare kamer op korte termijn.

Niet bepaald onderwerpen waar je meteen heel vrolijk van wordt. Valt er nog wel wat te vieren tijdens zo'n introductie? Volgens De Boer wel. "We gaan langs alle faciliteiten van de universiteit en op de campus en leren alle verenigingen kennen. We gaan ook naar Enschede en brengen ook een bezoek aan Hengelo. We vinken alles af door de week heen."

icon_main_info_white_glyph

Reactie universiteiten

Dat studentenorganisaties beloven meer te doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, is een goede ontwikkeling. Dat vindt Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van de veertien universiteiten.

"Elke vorm van ongewenst gedrag, zoals seksuele of andere vormen van intimidatie, agressie, pesten of discriminatie, is voor de Nederlandse universiteiten onaanvaardbaar. Studenten moeten zich veilig voelen tijdens hun studie en studententijd, binnen en buiten de universiteit", stelt de vereniging.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.