Hengelose Burgers gaat in de raadsvergadering van 12 september een motie indienen om de langslepende 'kwestie Beernink' snel tot een goed einde te brengen. Herbert Capelle, die namens deze politieke partij in de raad zit, over de al meer dan 15 jaar voortslepende kwestie: "Er is maar een ding belangrijk: dat dit dossier zo snel mogelijk en op een nette manier wordt afgesloten."
De Raad van State heeft het bestemmingsplan van kinderdagverblijf De Toermalijn op 9 augustus jongstleden van tafel geveegd. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente niet voldoende rekening gehouden met de geluidsoverlast die de buren ervaren. De zaak werd aangespannen door die buren: de familie Beernink. Bert en Anne Beernink ondervinden al jaren geluidshinder van het kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Raadslid Herbert Capelle stelt in de motie voor dat 'de gemeente de gronden en opstallen van de Beerninks aankoopt tegen een bedrag gebaseerd op een door alle partijen geaccordeerde taxatie van de waarde'. 'Verder moet de familie gecompenseerd worden voor juridische en overige kosten opgedaan sinds het begin van hun bezwaren'.
In de motie wordt het college verder opgedragen 'een wijziging van het bestemmingplan voor te bereiden, waarbij het betreffende perceel een maatschappelijke bestemming krijgt, passende bij De Toermalijn' alsmede 'te onderzoeken of een zorgorganisatie kan worden gevonden die tot acquisitie wil overgaan van het vrijgekomen perceel en er een relevante maatschappelijke functie aan kan geven'.
Het is Capelle vooral te doen om een snelle afwikkeling, waarbij de familie Beernink zoveel mogelijk wordt tegemoet gekomen.
De Raad van State adviseert de gemeenteraad met haar uitspraak van 9 augustus om te kiezen voor een oplossing waarbij genoemde percelen dezelfde bestemming krijgen. De gemeenteraad dient zelf het initiatief te nemen nu de Raad van State de verantwoordelijkheid van de raad zo nadrukkelijk heeft benoemd.
Oud-raadslid Leo Janssen, die anderhalf jaar geleden aan de wieg stond van Hengelose Burgers, maakte zich al jaren sterk voor deze zaak. Hij is blij dat Capelle het stokje wat dat betreft van hem overneemt. Janssen: "Het is nog steeds geen 'eind goed, al goed'. De Raad van State heeft begin augustus weliswaar gezegd dat de gemeenteraad nu moet kiezen tussen de uitkoop van de familie Beernink of die van De Toermalijn. Het is een duidelijke uitspraak, maar de vraag blijft hoe voortvarend de raad het nu oppakt en welke keuze ze maakt."
Volgens Capelle is de enige verstandige keuze dat de bestemmingen van beide kavels gelijk wordt getrokken: "Dan kunnen de Beerninks worden uitgekocht en kunnen er op die plek activiteiten worden ontplooit, die passen bij het bestemmingsplan."
Janssen is dezelfde mening toegedaan: "Het is niet alleen verschrikkelijk voor de Beerninks dat deze zaak zich al zolang voortsleept, het is ook slecht voor de beeldvorming van de lokale politiek."
De vraag is of met een vertrek van de Beerninks het probleem is opgelost. Er wonen toch nog meer mensen in de nabijheid van De Toermalijn? Janssen: "Een deel van de klagers is de afgelopen jaren al verhuisd en daarbij: die andere buren kwamen er allemaal wonen, nadat De Toermalijn er al zat. Zij hebben geen recht van spreken. De Beerninks wel. Die werden, terwijl ze daar al woonden, ineens geconfronteerd met een gewijzigd bestemmingsplan."
Een woordvoerder van Aveleijn laat weten dat de zorginstelling geen reactie wenst te geven op de uitspraak: "De gemeente Hengelo en de familie Beernink zullen eerst tot overeenstemming moeten komen. Pas daarna is het aan ons daarop te reageren. Eerder niet."
Bert en Anne Beernink is ook gevraagd om een reactie op de aangekondigde motie. Zij laten weten dat ze die later deze week geven. "We wisten niet dat die motie er aan zat te komen en willen hem eerst even in alle rust lezen", aldus Anne Beernink.
Wordt vervolgd.