Het kan nog even duren voordat het camerasysteem bij de Enschedese fietstunnels door iedereen in gebruik kan worden genomen. De ontwikkelaars van de app die hierbij wordt gebruikt, zijn tijdens de testfase gestuit op problemen bij bepaalde mobiele telefoons. Daardoor komt de verbinding tussen de beveiligingscamera's en de apparaten, met name van het merk Samsung, niet of moeilijk tot stand. De hoop is gevestigd op de telefoonbouwers.
Het idee voor de 'camera-app' is tot stand gekomen na een aantal overvallen, klachten over overlast en gevoelens van onveiligheid rondom de fietstunnels onder de A35 in Wesselerbrink en Helmerhoek. Omdat het aantal objectieve incidenten volgens toenmalig burgemeester Onno van Veldhuizen te weinig armslag gaf voor vast cameratoezicht, zoals in de binnenstad, is er gezocht naar andere oplossingen.
Een belangrijke beperking voor 24/7 cameratoezicht is de waarborging van de privacy van voorbijgangers. Fietsers en voetgangers die de tunnels gebruiken moeten zich onbespied kunnen wanen. Met andere woorden: rondom de fietstunnels is het volgens de autoriteiten niet onveilig genoeg om die inbreuk op de privacy te kunnen rechtvaardigen.
Tussen 2018 en 2021 waren rondom de fietstunnel tussen de Belgiëlaan en Groenendaal vier straatroven en één mishandeling bekend. Voor het gevoel van onveiligheid bij de fietsers en voetgangers doet het niets af. En wie de fietstunnels wil vermijden moet een heel eind omfietsen. Een team onder begeleiding van Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente, is aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een app die de beveiligingscamera's kunnen regelen.
Het idee van de app is simpel: door de applicatie te downloaden en te gebruiken geven fietsers en voetgangers toestemming dat zij door de beveiligingscamera's gefilmd worden. Daarmee is het privacyvraagstuk afgedaan. De app en de camera's - die aan beide kanten van de tunnel hangen - maken contact via een bluetooth-signaal zodra de gebruiker in de buurt is. Als er tussen het betreden en het verlaten van de fietstunnel meer dan 17 seconden zit, slaat de app alarm.
Een klein half jaar geleden is er begonnen met een pilot met het cameratoezicht 'op afroep'. Er doen inmiddels 73 personen mee met het testen van de app. Voor een deel lopen die testen vlekkeloos. Met name bij gebruikers van een mobiele telefoon met het besturingssysteem Apple (Iphone), zijn er weinig problemen.
In de bovenstaande video geeft hoogleraar robotica Stefano Stramigioli uitleg over de werking van de app.
Een van de uitdagingen is om het camerasysteem niet te laten reageren als app-gebruikers toevallig in hun auto over de A35 de fietstunnel passeren. Maar de grootste spelbrekers blijken mobiele telefoons die een Android-systeem hebben. Met name bij Samsung-telefoons wordt het bluetoothsignaal, dat nodig is voor de verbinding met de camera's, op een lager pitje gezet als het scherm uitgaat.
Om de verhoudingen te schetsen: ongeveer de helft van de testers maakt gebruik van een Android-telefoon. In een stadsdeelvergadering voor het zomerreces legde Stefano Stramigioli, de ontwikkelaar van de camera-app, uit dat het nog niet mogelijk is om de problemen met bluetooth te omzeilen. "De oplossing ligt echt bij de makers van de telefoon. We hebben Samsung om medewerking gevraagd, maar nog niets vernomen", aldus Stramigioli in die vergadering.
Navraag bij de gemeente Enschede leert dat aan de situatie van voor de vakantie nog geen verandering is gekomen. Op dit moment wordt er gewerkt met een tijdelijke - en omslachtige - oplossing. Android-gebruikers die de app testen moeten voordat zij de tunnel in rijden (of lopen) in de app op een knop drukken om de verbinding met de camera's tot stand te brengen.
Wanneer de test wordt afgerond en de camera-app voor iedereen beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Uit de praktijk blijkt overigens dat ook een camerasysteem - op welke wijze deze ook wordt toegepast - zijn beperkingen heeft.
Op 16 april had er in de buurt van de fietstunnel tussen de Belgiëlaan en Groenendaal een straatroof plaats. Die zondagavond werd een 26-jarige man onder bedreiging beroofd van zijn waardevolle spullen. Al had het slachtoffer de beschikking gehad over de app op zijn mobiele telefoon, dan had dat waarschijnlijk niets veranderd: de beroving had plaats buiten het zicht van de camera's.