Op uitnodiging van CDA Dinkelland kwamen maar liefst drie CDA-Kamerleden naarSaasveld voor een keukentafelgesprek met coöperatie BOOG (Boeren Op OaleGroond). Nu sommige boeren besluiten te stoppen, komt er veel grond vrij. Boeren die wel willen blijven, hebben meer grond nodig om aan alle regels te kunnen voldoen.
Door het gebrek aan toekomstperspectief voor boerengezinnen, weerstand op de
maatregelen en een overheid die maatregelen telkens wijzigt of aanscherpt is deze
coöperatie opgericht. ‘’De coöperatie draagt boeren een warm hart toe, hebben de financiële kennis en kennis van makelaardij in huis’’, vertelt CDA-raadslid Jeannette Paus. ‘’De overheid laat boeren in onzekerheid. Deze coöperatie wil dit doorbreken, zodat de boer weer regie krijgt over zijn eigen toekomst.’’
Het uiteindelijke doel is dat niet alle agrarische grond naar de natuur gaat, maar dat boeren ook een kans krijgen om extra grond bij te kopen. "Boeren hebben meer grond nodig om aan alle regels en voorwaarden van de overheid te kunnen voldoen. Maar als ze de grond niet kunnen kopen, kunnen ze niet verder.’’ Ook aan de natuur wordt gedacht. "De coöperatie overlegt met de kopende boer dat hij een deel van zijn grond natuur maakt, zodat ook die doelen worden gehaald. Zo blijft de boer eigenaar van de grond, houdt hij de regie en bespaart het de provincie werk’’, geven de initiatiefnemers aan.
Tweede Kamerleden Derk Boswijk, Eline Vedder en de Overijsselse Hilde Palland zijn enthousiast. "Vooral omdat het vanuit inwoners zelf komt. Dat werkt veel beter dan dat het van bovenaf wordt opgelegd. Het klinkt als een slimme aanpak, met groot vertrouwen."
CDA Dinkelland heeft al vaker aangedrongen op een voortrekkersrol naar een
toekomstbestendige agrarische sector en het borgen van ons unieke landschap. ‘’We zien op dit moment nog te weinig ambitie’’, geeft Paus aan. ‘’Dit terwijl Noordoost-Twente met bijna alle uitdagingen te maken krijgt. Een zorgelijk toekomstbeeld. Er moet voldoende ruimte zijn voor boeren en ondernemers in het buitengebied, dat uiteindelijk bijdraagt aan de leefbaarheid van onze kernen.’’
‘’Er zijn voldoende kansen, juist van onderop zoals coöperatie BOOG’’, vervolgt Paus. Zij zijn bereid om regie in een gebied van de overheid over te nemen, om in samenspraak met alle organisaties de doelstellingen op een voor alle partijen verantwoorde wijze gerealiseerd te krijgen. ‘’Maatschappelijk initiatief van onderop met draagvlak en vertrouwen. Dat moet een kans krijgen aan tafel bij de aanpak.’’ Op eerdere vragen van CDA Dinkelland heeft wethouder De Way aangegeven met coöperatie BOOG en andere maatschappelijke initiatieven in gesprek te gaan. ‘’Wat ons betreft blijven we ons hiervoor inzetten, tot ook zij een belangrijke plek aan tafel krijgen’’, sluit Paus af.