Een bijna volle Ontmoetingskerk, meer dan genoeg optredens, eens per jaar een dansuitje naar het buitenland en een folkloristisch festival. De Enschedese Spöllers en Daansers De Krekkel zijn net terug uit Duitsland en houden deze zondag het 51e Muziek en Folklore Festival. Het contrast tussen de deelnemers is groot. Niet alleen qua kostuums. Waar de Krekkel het programma over het algemeen met oudere dansers uitvoert, zijn de meeste Tjechische folkloristen, de hoofdgasten op het festival, deze eeuw geboren.
“Wij dragen onze cultuur uit zoals het altijd was”, zegt voorzitter Erna van de Pieterman van de Enschedese Spöllers en Daansers De Krekkel. En daar hoort nu eenmaal de typisch klederdracht met knipmuts bij. “Het lijkt oubollig en dat krijg je er niet uit. Je kunt niet met een spijkerbroek gaan dansen.”
Jonge leden aan je binden, het lijkt een illusie. Bij de ontvangst van de groepen op het stadhuis verzuchtte de wethouder hoe het toch kan dat jongeren zo enthousiast meedoen in landen als Tsjechië? “We blijven ervoor knokken”, aldus Van de Pieterman.
Toch lukt het de 24 actief dansende leden van De Krekkel om met elkaar jaarlijks het festival te organiseren. Met een vast programma dat volgens de voorzitter staat als een klok. “Een dansgroep uit de buurt, uit het buitenland, een muziekgezelschap en natuurlijk doen we zelf ook mee.
Het publiek in de kerk ondergaat dan ook een kleurrijk spektakel met het Twents Mandoline Gitaar Orkest, de Oekraiense Zang- en Dansvereniging Roesalka, De Krekkel en de Tsjechen van Folklorní soubor Lipina.
Het publiek is dankbaar en klapt zich de handen stuk. “We hebben veelal vaste bezoekers bij onze optredens”, merkt de voorzitter op. Die waarderen de originele met de handgemaakte kleding van de leden van De Krekkel. En dansen als de Drikusman, de Kleine Mölle, Kruus- en Schaatspolka.
“We zijn echt van Enschede. Dat zie je aan de kleur van het jack. In onze stad werd kleur gedragen, niet alleen zwart.” De kleding wordt door de leden zelf gemaakt en de knipmutsen zijn origineel en dus oeroud.
Dat geldt ook voor de sieraden die Van de Pieterman draagt. De bellen aan de muts, de broche, de gesp en de snoeren komen van de familie en zijn uiteraard origineel. “Als er wat in de familie te verdelen was, kreeg ik het, want ik was bij De Krekkel.”
En volgend jaar? “Dan is er het 52e festival. We beginnen in het najaar al met de voorbereidingen. Ik denk dat we dansers uit Estland uitnodigen. Dat is een bevriende groep. Die waren hier tien jaar geleden. Het wordt weer tijd.”