Begin volgend jaar staan er twee jonge mannen aan het roer bij FC Twente: Arnold Bruggink als technisch directeur en Dominique Scholten als algemeen directeur. Bruggink wordt al ingewerkt, maar Scholten is nog druk bezig als hoofd van de FC Twente / Heracles Academie. Met zowel de dagelijkse beslommeringen van het opleiden van jong talent als met de plannen voor nieuwbouw: binnen twee jaar wil het in Hengelo gevestigde opleidingscentrum zich kunnen meten met de Nederlandse topclubs.
"We gaan gigantische stappen maken de komende twee jaar. Dat kan ook niet anders, want de huidige accommodatie op Sportpark Veldwijk is zo'n 25 jaar oud en er is veel achterstallig onderhoud. Als we ook in de toekomst jong talent aan ons willen binden, moet er echt iets gebeuren", vertelt Scholten bij 1Twente Vandaag.
Eerder deze zomer werden de plannen bekendgemaakt. De gemeente Hengelo liet weten 6 miljoen euro te steken in de renovatie van het bestaande gebouw en er komt nieuwbouw van een tweede pand. Daarnaast gaat Hengelo de komende veertig (!) jaar jaarlijks 115.000 euro steken in de exploitatie. De academie blijft de belangrijkste huurder. Op 1 januari 2025 moet er dan een opleidingsaccommodatie gerealiseerd zijn, die zich kan meten met die van clubs als Ajax, PSV en AZ. Een dezer weken worden de eerste schetsen van het nieuwe complex gepresenteerd.
Sinds 1 april 2020 zwaait Scholten de scepter over het opleidingscentrum van de twee Twentse profclubs. Hij begon precies twee weken nadat corona het normale leven, en dus ook de sport, had platgelegd. "Het was een heel lastige periode, maar terugkijkend had die betrekkelijke rust wel een groot voordeel: we konden volop nadenken en overleggen over hoe we de academie vorm wilden geven."
Hadden andere clubs dat voordeel dan niet? "Dat zou je denken. Ik heb het idee dat wij er in die periode meer uit hebben gehaald dan veel andere clubs. Wij waren ook in het voordeel, omdat ik met die opdracht ben binnengehaald. Ik moest ervoor zorgen dat beide clubs op een 50/50 basis zouden gaan samenwerken. Beide clubs investeren evenveel en krijgen evenveel terug."
Gaat de 35-jarige oud-voetballer van NEC en TOP Oss nu stiekem FC Twente voortrekken in de wetenschap dat hij straks de baas is in de Grolsch Veste? "Haha, dat zou wel erg onverstandig zijn. Juist die goede samenwerking maakt dat wij kunnen concurreren met andere clubs in plaats van dat FC Twente en Heracles elkaar de tent uitvechten in de strijd om jong talent. Wij moeten in Twente in elk geval geen talent verliezen aan de Nederlandse topclubs."
Daarbij helpt een mooi opleidingscentrum, maar ook het achterland is van belang. Onder de noemer 'Regioplan' zijn inmiddels ruim zeventig Twentse en Achterhoekse amateurclubs aangehaakt. "Elke vrijdag trainen zo'n zeshonderd talentvolle kinderen van tien jaar en jonger onder begeleiding van geschoolde academie-coaches bij tal van clubs in de regio. Zo trainen ze bijvoorbeeld in Hengelo acht weken lang bij BWO, dan acht weken bij Achilles'12 en tenslotte acht weken bij ATC'65 om daarna weer bij BWO verder te gaan."
De reden is duidelijk: "We willen kinderen jonger dan 11 jaar zoveel mogelijk in hun eigen woonplaats laten voetballen. Ook omdat je op die leeftijd nog niet kunt zien hoe groot het talent is. Pas vanaf 11 jaar komen ze, als ze goed genoeg zijn, naar ons opleidingscentrum."
Scholten, geboren en getogen in Nijmegen, was ook ooit zo'n talentje. "Ik had inderdaad de droom profvoetballer te worden. Ik heb met NEC welgeteld één wedstrijd in de eredivisie gespeeld. Dat was dan wel mooi de derby tegen Vitesse. Daarna heb ik nog bij TOP Oss in de eerste divisie gespeeld."
Uiteindelijk bleek hij niet goed genoeg voor de absolute top, maar met z'n hersenen was weinig mis en uiteindelijk werkte hij zich in snel tempo op van sportmarketeer naar hoogste baas van FC Twente. Hij lacht: "Je zou kunnen stellen dat mijn plan A niet helemaal gelukt is, maar dat het tot nu toe wel aardig gaat met plan B."