Goed nieuws voor de vrijwilligers van de Lonneker Molen. Het plan van de overkoepelende stichting om een heus molenerf in Lonneker te ontwikkelen, inclusief bakspieker en educatiecentrum, is deze week door het college van B&W omarmd. En nu blijkt de ruim 170 jaar oude molen een van de vier kanshebbers voor de Vriendenloterij Molenprijs van maar liefst 100.000 euro.
In het grasveld bij de Lonneker Molen, naast de molenschuur, staat nu nog een tent. Maar als het aan de vrijwilligers ligt verandert dat aanzicht snel. Ze willen er een nieuw gebouw gaan neerzetten, dat kan dienen als educatiecentrum. "Zodat schoolkinderen nog beter kunnen leren en beleven waar hun dagelijks brood vandaan komt", aldus Geertjan Takkenkamp. De Lonnekernaar zit in het stichtingbestuur. "Nu moeten we bij regen en kou schoolklassen op uitklapbankjes in het schuurtje tussen de gereedschappen neerzetten. Dat is geen doen."
Een nieuw educatiecentrum, met uitzicht op de in 1851 gebouwde molen, is daarom het plan. "Nu ontvangen al ongeveer 1.000 kinderen per jaar, maar zijn we heel erg gebonden aan de seizoenen en de lesperiodes", weet vrijwilliger Ans Purmer. Als we ook in de winter kinderen uitleg kunnen geven over het werk van de molenaars, zou dat meer mogelijkheden bieden."
Met ht plan voor de educatie- en belevingsruimte schreef de stichting zich in voor de Vriendenloterij Molenprijs. Tot haar genoegen is de Lonneker Molen genomineerd. Samen met De Oord (Ommen), De Harmonie (Biervliet) en de Aeolus (Vlaardingen) strijdt zij om een geldbedrag, dat dit jaar vanwege het 100-jarige bestaan van belangenorganisatie De Hollandsche Molen 100.000 euro bedraagt. Takkenkamp: "Het is heel simpel: de molen die de meeste stemmen krijgt, wint."
De Lonneker Molen raakte in 2017 zwaar beschadigd door brandstichting, maar floreert inmiddels weer. Er zal hoe dan ook een educatiecentrum bij komen, vertelt de stichtingvoorzitter. "Maar als we de hoofdprijs zouden winnen, dan zou dat een gigantische steun in de rug zijn. Een eerste stap naar het molenerf. Anders zijn we afhankelijk van andere fondsen en het geld dat we binnenhalen met de verkoop van bijvoorbeeld pannenkoekenmeel."
Wie de Lonneker Molen een steuntje in de rug wil geven in de strijd om 100.000 euro, kan terecht op de website de Hollandsche Molen. Een stem uitbrengen kan in dit formulier.
Bovendien zijn er rond de Lonneker Molen nog meer plannen. Het molenerf moet compleet worden gemaakt met twee gebouwen voor het bakken van het brood (bakspieker) en de opslag van het graan (graanspieker). Zo kan het verhaal 'van akker tot bakker' beter worden verteld. Het college van B&W heeft deze week ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan om deze gebouwen mogelijk te maken. Het laatste woord is binnenkort aan de gemeenteraad.