De overname van Stork Nederland en Stork Europe door een Duits bedrijf mag geen negatieve gevolgen hebben voor de werknemers. FNV Metaal eist behoud van werkgelegenheid. Ook de arbeidsvoorwaarden moeten blijven zoals ze nu zijn. Stork heeft in Hengelo nog één onderdeel: Stork Thermeq, daar werken zo'n tweehonderd mensen.
Donderdag werd bekend dat Stork Nederland en Stork Europe worden overgenomen door Bilfinger. Dit in Mannheim, Duitsland, gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in civiele en industriële bouw, engineering en diensten. Een paar jaar geleden werd al bekend dat het Amerikaanse Fluor afwilde van de Stork-onderdelen. "Er wordt gesproken over synergie voordelen, maar duidelijk is dat dit alles verstrekkende gevolgen kan hebben voor met name de werknemers op het Stork hoofdkantoor in Utrecht en voor de vestiging Stork Gears in Rotterdam", zegt FNV Metaal bestuurder Murat Sekercan.
"Wij hebben op dit moment in ieder geval al wel een goed doorlopend sociaal Plan bij Stork, dat loopt tot 1 januari 2025. Daarnaast willen we met Stork en Bilfinger een sociaal protocol afspreken, met daarin opgenomen dat de cao Metalektro -inclusief de pensioenfondsafspraken- onverkort blijft worden toegepast en er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden ten gevolge van een reorganisatie voor een periode van vijf jaar.
De vakbond wil bovendien dat dat Bilfinger gaat investeren in innovatie, wat betreft energie en grondstoffen. "Want daar liggen kansen voor Stork. Dat willen we ook opnemen in dit sociaal protocol." Stork verzorgt het onderhoud van technische installaties als raffinaderijen en chemische fabrieken. Wereldwijd werken er 17.000 medewerkers, waarvan ruim 2.000 in Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor van Stork is gevestigd in Utrecht.