Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voedselbank Almelo komt met verlanglijstje voor nieuwe locatie ‘We schudden zo hard mogelijk aan de boom’

20230709 voedselbank Almelo Egbertuskerk
De huidige locatie van de Voedselbank
Beeld: Joy Stempher

De Voedselbank Almelo is op zoek naar een ander onderkomen en heeft daarvoor een aantal wensen op papier gezet. Nu zit de Voedselbank in de Egbertuskerk aan de Bornerbroeksestraat. “We verliezen wel de sfeer van de kerk. Dat is wel iets unieks”, zegt voorzitter Henny Ganseman van de stichting Voedselbank Almelo.

De Egbertuskerk van waaruit nu de voedselpakketten worden uitgedeeld, wordt verkocht door de eigenaar woningcorporatie Sint Joseph. De Voedselbank heeft al een stuk of vijf suggesties binnengekregen. Dat zijn vooral bedrijfspanden. Een heel ander gezicht en andere uitstraling dan de Egbertuskerk.

Tien jaar kosteloos in Egbertuskerk

Tien jaar lang mocht de Voedselbank kosteloos in de karakteristieke Egbertuskerk verblijven van Sint Joseph. Nu doet de woningcorporatie afstand van de kerk en zoekt ze een koper. De huur is opgezegd en de voedselbank heeft tot de zomer van 2024 om te verhuizen.

Henny Ganseman Voedselbank Almelo
Lees ook
Voedselbank Almelo moet op zoek naar andere locatie: 'We vertrekken met pijn in het hart'

'Welke het beste scoort'

Het verstrekken van voedsel en het tegengaan van verspilling zijn de twee doelstellingen die voorop staan bij de Voedselbank. De stichting zoekt dan ook een locatie die voor langere periode daarin kan voorzien. “We houden rekening met een periode van minstens tien jaar”, geeft Ganseman aan. De stichting hoopt tegen het einde van het jaar een nieuwe locatie te hebben gevonden. “We gaan goed zoeken welke panden het beste scoren en houden dan twee of drie opties over.”

Supermarktformule

“Landelijk zien we een beweging voor een supermarktformule bij de voedselbanken”, legt Ganseman uit. Nu geeft de Voedselbank in Almelo kant en klare voedselpakketten weg aan minder bedeelden. De nieuwe locatie moet het mogelijk maken om ook een soort supermarkt in te richten waar mensen zelf de nodige boodschappen kunnen kiezen. “Wel met een selectie van artikelen.” Het voordeel daarvan is dat mensen spullen laten liggen die ze niet nodig hebben waar anderen wel wat aan hebben.

Locatie wensen

De nieuwe locatie moet in ieder geval voldoen aan voldoende parkeerplekken en een groei van 50 procent van het aantal klanten aankunnen. De ligging is een belangrijk punt. Dat moet rondom het centrum zijn of aan de zuidelijke kant van de stad tegen het centrum aan. Grote vrachtwagens moeten makkelijk goederen kunnen leveren. Ruimte om te parkeren is ook een van de wensen: minstens twaalf parkeerplekken rondom het pand waarvan in ieder geval een aantal vrijwilligers gratis gebruik kunnen maken.

Gebouw wensen

Een verdubbeling van aantal vierkante meters voor de opslag van goederen, de temperatuur moet te regelen zijn per ruimte en moet het pand een gas-, elektriciteits- en wateraansluiting hebben. Bovendien zou het pand over verschillende ruimtes moeten beschikken om een kantoor, wachtruimte en meerdere spreekkamers om te richten.

“Er borrelt ellende”

De verdubbeling van opslag is vooral nodig om de groei van het aantal klanten op te vangen. Het cliëntenbestand is in een halfjaar tijd gedaald van 300 naar 200 wekelijkse klanten. Toch zijn er zorgen over de toekomst: “We zijn wel bang voor een groei als we kijken naar de ontwikkelingen. Er gaat geen dag voorbij dat er bedrijven vallen. Er borrelt ellende zou je bijna zeggen. De groep van mensen die er niet in slaagt om binnen drie jaar uit de problemen komen, wordt groter. Zij blijven klant terwijl ze binnen drie jaar de positie moeten verbeteren. De Voedselbank moet echter niet een permanente parkeerplek zijn voor ‘systeemfouten’.”

De huur

En de huurprijs? Het liefst kosteloos. “Bovenaan staat de wens van gratis onderdak. Dat hebben we hier tien jaar in dit kerkgebouw gekend, met de afspraak dat de energiekosten voor onze eigen rekening waren. We hebben een jaarbegroting van 110.000 euro. Als daar straks een substantieel bedrag aan huur vanaf moet, zullen we ergens anders moeten schrappen.”

Aan de boom schudden

De Egbertuskerk zou een tijdelijk onderkomen van één jaar zijn. Uiteindelijk is het tien jaar lang het onderkomen geweest van de Voedselbank. “We moeten nadenken over een goede oplossing. We schudden zo hard mogelijk aan de boom.” Mensen die suggesties te binnen schieten, kunnen mailen naar: [email protected]

icon_main_info_white_glyph

Het verlanglijstje

  • Minstens 1.500 vierkante meter aan opslagruimte
  • Werkvloer geschikt voor zwaardere transportmiddelen
  • Locatie in het centrum of tegen de zuidelijke kant van het centrum
  • Twaalf parkeerplekken waarvan zes gratis
  • Beschermde plaats voor het stallen van fietsen, eigen transport en containers
  • Bereikbaar voor grote vrachtwagens en laad- en losplek met grote roldeur
  • Extra (kantoor)ruimtes voor vergaderen, intakes en een wachtkamer
  • Gas-, water en elektriciteitsaansluiting met krachtstroom
  • Temperatuur regelbaar per ruimte
  • Liefst geen huur

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.