De opvang voor Oekraïners in Boekelo is een school rijker. Woensdag werden er drie klaslokalen geopend door taalschool de Globe. De jonge bewoners van de opvanglocatie krijgen daar les. Verder wordt de klas aangevuld met kinderen van statushouders en expats uit Enschede-Zuid. Met de komst van de nieuwe ruimtes wordt een aantal problemen opgelost.
De drie klaslokalen hebben nog geen digibord. Ook een kapstok moest nog van de hoofdlocatie worden meegenomen. Desalniettemin wordt er les gegeven. De tweede locatie is hard nodig voor de taalschool. Afgelopen jaar werden op de hoofdlocatie aan de dr. Benthemstraat al vier noodlokalen geplaatst vanwege het grote aantal nieuwkomers in Enschede.
Wethouder asiel en integratie Arjan Kampman is blij met de nieuwe locatie. “We zien steeds meer ontheemden naar Enschede komen. Dat zijn niet alleen Oekraïners. Steeds meer kinderen komen uit gezinnen die statushouder zijn. Het is belangrijk dat ze snel Nederlands spreken, zodat er een snelle doorstroming is naar het reguliere onderwijs.”
De Globe is opgericht door Openbaar Onderwijs, de Vereniging van Christelijk Onderwijs en Stichting Katholiek Onderwijs Enschede om anderstalige kinderen in Enschede, Nederlands aan te leren. De kinderen zijn tussen de vier en twaalf jaar. Het is de bedoeling dat ze binnen een jaar voldoende Nederlands begrijpen. Hierna stromen ze door naar regulier onderwijs of naar schakelklassen. In een jaar kunnen de kinderen op vier momenten doorstromen naar de andere scholen.
De kinderen zijn inmiddels druk bezig met een les woordenschat. Vandaag komen vooral de woorden aan bod die bij een eerste schooldag horen. Docent Karin van Eerten vertelt in korte duidelijke zinnen over de nieuwe school. “We zijn vandaag op onze nieuwe school.” Haar handen gaan richting haar borst als zij de school zegt. Verwachtingsvol wijst de naar de rest van haar klas. "De school", zeggen de kinderen netjes na. Ze herhalen het woord een aantal keren. “We proberen de kinderen zo snel mogelijk Nederlandse woorden aan te leren. Door de zinnen en woorden met plaatjes te ondersteunen wordt het duidelijk wat er met een woord of beeld er wordt bedoeld.”
Voor ouders is de nieuwe locatie een enorme opluchting. “Het was spannend om de kinderen op de bus te zetten. Er kan onderweg altijd iets gebeuren. Met de school hier blijven ze mooi dichtbij,” vertelt Zorina Yevheniya. Twee van haar drie kinderen gaan naar de Globe. Ed Schuur, locatiecoördinator voor de Tesinkweide ziet de school ook als een mooie aanvulling op de opvanglocatie. “We merkten dat ouders het lastig vonden om hun kinderen mee te laten gaan met de bus. Ook voor een huisartsafspraak bleven ze vaak een dag thuis. Met een school hier voorkom je dat.”
De taalschool heeft het lokalentekort nog niet helemaal opgelost. Gemeente Enschede en de Globe zijn nog druk bezig met het zoeken naar extra lesruimte. Arjan Kampman: “We zijn bezig met een derde locatie voor de school in het oosten van de stad. We hopen dan dat er voldoende ruimte is dat iedere nieuwkomer naar school kan. Want geen kind hoeft de dupe te zijn van gedonder in andere landen.”