“We proberen wel eens vaker op zaterdag te draaien, maar het lijkt wel alsof er een vloek rust op deze dag, geen zuchtje wind haha.” Molenaar Henri de Lat van de Sint Nicolaasmolen in Denekamp blijft er rustig onder alsof het lijkt op een storm in een glas water. De opmerking van presentator Wim van Laar in het radioprogramma Twente Wordt Wakker van TwenteFM dat het beter fietsen is zonder wind countert De Lat: “Fietsen tegen de wind in valt altijd tegen.”
Aan humor ontbreekt het zowel Van Laar als De Lat niet. Dan serieus: “Toch is het jammer dat er morgen niet kan worden gemalen omdat er te weinig wind is, zoals dat deze zomer wel vaker is voorgekomen. Draaien dat lukt nog net, daar hebben we niet zo heel veel wind voor nodig”, benadrukt De Lat van de Molenstichting Lattrop-Tilligte.
Presentator Van Laar vindt het fascinerend om een molen te zien draaien maar is wel nieuwsgierig naar de exploitatie van de molens in Twente. Is het nog te betalen vraagt hij zich af. “We redden ons redelijk goed”, aldus De Lat. “Alleen is er soms wat groot onderhoud nodig. We hebben vorig jaar gehad dat het hele gevlucht (de vier wieken, ook wel wiekenkruis genoemd red.) in Lattrop moest worden vervangen en daar is nu ook de Sint Nicolaasmolen in Denekamp aan toe. Dat zijn zeer kostbare klussen.”
Voor deze onderhoudswerkzaamheden kunnen de molens een beroep doen op een financiële bijdrage van de Stichting Overijsselse Molen. Maar het lijkt wel alsof de lat steeds hoger wordt gelegd. De Lat verzucht andermaal: "Het is steeds weer een klus om dat geld bij elkaar te krijgen, maar onderhoud is echt noodzakelijk.”
Naast de windmolens draait deze zaterdag ook de watermolen van het Singraven en is deze ook toegankelijk (van half twee tot half vijf). Deze watermolen valt onder de Stichting Edwina van Heek maar wordt wel beheerd door de molenaars van de Molenstichting Lattrop-Tilligte, mede omdat daar ook nog hout wordt gezaagd dat voor de molens wordt gebruikt.
Onder de Molenstichting Lattrop-Tilligte vallen vier windmolens met de volgende openingstijden zaterdag: De Nicolaasmolen en Borgelinkmolen in Denekamp (beiden van 10.00 tot 16.00 uur), de Westerveld Möl in Tilligte (13.30 tot 16.30 uur) en de Oortmanmolen in Lattrop (10.00 tot 13.30 uur).
“Kunnen we mooi een rondje fietsen”, grapt Van Laar die natuurlijk ook wil weten hoe het is gesteld met het aantal beschikbare molenaars. “Het kan altijd beter”, stelt De Lat. “Voor de windmolens hebben we zo’n twintig molenaars, maar de vergrijzing slaat toe. Vooral ook omdat het af en toe fysiek werk is zijn we op zoek naar nieuwe, verse krachten.”
Presentator Van Laar lijkt het hartstikke leuk om molenaar te zijn als hij er tijd voor zou hebben. Daar ontbreekt hem het echter aan. Naast de functies van presentator en directeur van TwenteFM, bestiert hij ook nog een winkel in Delden: ‘Drogisterij, Horen en Optiek’. “Ik ben veel te druk”, zegt Van Laar.
Aspirant molenaars zijn zaterdag dan ook van harte uitgenodigd bij een van de molens. Molenaar De Lat: “We hopen mensen zo enthousiast te maken over het ambacht van molenaar dat ze bereid zijn om ons op vrijwillige basis bij te staan. Op zich kunnen ze zo elke zaterdag meedraaien met de dienstdoende molenaar waarna ze zelf de keuze kunnen maken of ze een opleiding willen volgen bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Denekamp.”
Hopelijk horen we later meer over de avonturen tijdens de fietstocht van TwenteFM-presentator Wim van Laar op de Overijsselse Molendag van zaterdag 9 september. Bij alle molens liggen fietsroutes klaar.
Alle molenaars hebben namelijk de opleiding tot 'vrijwillig molenaar' gevolgd. Die duurt 1,5 tot 2 jaar en wordt aangeboden door het Gilde van Vrijwillige Molenaars (o.m. in Denekamp). Om je molenaarsexamen te halen, moet je een bepaald aantal 'draaiuren' hebben voordat je een proefexamen mag aanvragen. Om assistent-molenaar te worden heb je geen diploma nodig en draai je mee met een gediplomeerde molenaar. Kijk op de website van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars of neem contact op met een molen bij jou in de buurt.