Verkeer
Stuur appje
Zoek

Herinvoeren militaire dienstplicht? 'Het is goed voor de jeugd'

Staan Twentse jongeren te popelen om in militaire dienst te gaan als deze weer actief wordt ingevoerd? De meningen zijn verdeeld als het gaat om die vraag, blijkt uit een snelle peiling van 1Twente onder jongeren op straat in Hengelo. 'Ik zou mezelf liever willen focussen op afmaken van m'n studie, maar denk best dat er mensen zijn die het wel willen doen."

Dienstplichtwet

In Nederland is de dienstplicht officieel nooit afgeschaft, sterker nog: de dienstplichtwet staat inmiddels al 101 jaar. Sinds de jaren negentig krijgen jongeren echter geen oproep meer. "Ik zou het prima vinden om in dienst te gaan", is één van de meningen. "We hebben het best wel redelijk oké in Nederland, dus kan er best wel iets terug worden gedaan."

Proefballon

Als het aan de landelijke VVD ligt, dan wordt de militaire dienstplicht weer van stal gehaald, bleek afgelopen week uit het concept-verkiezingsprogramma dat de partij publiceerde. De militaire dienstplicht zou op basis van vrijwilligheid ingevoerd moeten worden, zoals inmiddels ook in Zweden is gebeurd. Daar krijgen alle jongeren op hun 18de een vragenlijst thuisgestuurd met de vraag of ze in dienst willen. Wie ja zegt, kan - als hij of zij wordt goedgekeurd - op vrijwillige basis een jaar in dienst. Eerder liet ook het CDA al eens een proefballonnetje op voor herinvoering.

Vrije keuze

Vooral als er sprake is van een vrije keuze, dan hebben veel jongeren geen bezwaren tegen herinvoering van de militaire dienstplicht. "De mooiste situatie is als iedereen zelf kan kiezen, dat er geen plicht aan verbonden is en dat er uiteindelijk genoeg mensen zijn om in militaire dienst te gaan." Er wordt ook gedacht dat militaire dienstplicht kan helpen met het vormen van jongeren, is een reactie. "Ja, vooral als je kijkt naar het mentale kan de jeugd er op dat vlak zeker iets aan hebben."

20230909 persfoto defensie militaire dienst kisten rechtenvrij
In september 2023 is Defensie gestart met het zogenaamde Dienjaar. Een eerste groep van 125 jongeren maakt vrijwillig een jaar kennis met de krijgsmacht.
Beeld: Defensie

Dienjaar

Dit jaar heeft Defensie overigens al het zogenaamde Dienjaar ingevoerd, een programma waarin jongeren tussen de 17 jaar en 27 jaar vrijwillig een jaartje kennis maken verschillende onderdelen van krijgsmacht. Het Dienjaar richt zich met name op jongeren die een tussenjaar willen nemen na hun middelbare school of vervolgopleiding. In september 2023 is een eerste groep van 125 jongeren gestart als dienjaarmilitair. Defensie liet zich bij het opzetten van het Dienjaar inspireren door andere landen die ook een dergelijk programma hebben, zoals in Zweden. Daar zorgde het voor een forse toename van de bezetting van openstaande militaire vacatures.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.