Een jaar of twee, drie geleden verschenen er met spuitverf aangebrachte portretten van Julian Assange in het Enschedese straatbeeld. Met een oproep tot vrijlating. Een maand of twee, drie geleden gebeurde datzelfde met Pieter Omtzigt op. Dezelfde techniek, dezelfde beeldtaal. Dezelfde kunstenaar, ongetwijfeld. Maar wie? En waarom?
Navraag in het creatieve circuit leverde een enkel vermoeden op. Een paar namen, geen rugnummers, lees: contactgegevens. Tot een paar dagen geleden. Kitty Kruidhof is niet goed in marketing, maar wel meteen in voor een gesprek.
Achterin de enorme loods van Studio Complex, het kunstenaarscollectief op het voormalige Wegener-terrein, is een atelier-annex-werkplaats tegen het dak geplakt. Op palen van twee keer manshoog. Trap op. Rechtdoor een fietswerkplaats, rechtsaf het domein van Kruidhof. De trapleuning loopt door over haar deur.
Op een van de ruiten in de hoek prijkt Omtzigt. Dezelfde als de portretten in de Enschedese straten. In de hoek staat een van karton, plastic en gaas gemaakt sjabloon, een stencil, zoals Kruidhof het noemt. Omtzigt heeft een lastig hoofd. “Ik heb er vijf gemaakt, voor ik ‘m goed had.”
Voordat Omtzigt een sjabloon werd, nam Kruidhof Assange onder handen. Wat beiden verbindt, voor haar, is dat zij de boel opschudden. “Ik hou er wel van als er een beetje in de soep geroerd wordt. Dat is nodig. Anders dikt de boel onderin of bovenin in, dan krijg je van die drab, weet je wel?”
Een groupie is Kruidhof niet. Het is zelfs nog maar de vraag of zij gaat stemmen in november: “Ik denk het niet.” Maar Omtzigt is Enschedeër en Kruidhof heeft fiducie in zijn intenties. “Als er één goede koning zou kunnen zijn, die ook luistert naar kritiek van andere mensen… Omtzigt zou het van mij mogen proberen.”
Dat Omtzigt’s beeltenis in de straten van Enschede opdook, blijkt geen toeval. Kruidhof is waarzegster en voorzag deelname van de populaire Twentse politicus aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Waarschijnlijk al voordat deze het zelf wist.