Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese energiecoöperatie heeft eerste drie zonneparken klaar, maar blijft het daar (noodgedwongen) bij?

20230912 De Elsmoat zonnepark zonneveld zonnepanelen Verwooldsweg Enschede Wilco Louwes
De rijen panelen op zonnepark De Elsmoat worden gescheiden door brede grasstroken en houtwallen. Maandag was de officiële opening met onder meer wethouder Niels van den Berg.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Het was een proces van een lange adem, want de eerste plannen dateren al van vijf jaar geleden. Nu zijn de eerste drie zonneparken van Enschede Energie (zo goed als) klaar. De afronding van zonnepark De Elsmoat wordt deze zaterdag zelfs opgeluisterd met een open dag. Als het aan de lokale coöperatie ligt blijft het niet bij drie zonneparken, maar nieuw beleid van de provincie zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Op een weiland vlak buiten de stad, verscholen tussen de Verwooldsweg, Horstkamplaan en Allemansveldweg, zijn duizenden zonnepanelen opgesteld. Geen klassiek zonneveld dat volledig is volgebouwd met panelen, maar in dit geval verschillende rijen die worden gescheiden en omringd door houtwallen, kruidenrijke grasmengsels en een kikkerpoel. "Een voorbeeld voor hoe het ook kan", aldus wethouder Niels van den Berg maandagmiddag bij de officiële opening.

Drie lokale zonnevelden

Het was de bedoeling dat de wethouder het zonnepark zou gaan aansluiten op het elektriciteitsnetwerk, maar om technisch redenen kon de stekker maandag nog niet in het stopcontact. Mogelijk gebeurt dat nog voor het weekeinde, anders wordt het volgende week. Samen met de andere twee parken van Enschede Energie, aan de Roodmolenweg en aan de Kromhofsweg, wordt er ongeveer 10 hectare aan zonnepanelen toegevoegd. Goed voor de elektriciteitsvraag van meer dan 2600 huishoudens.

icon_main_info_white_glyph

Open energiedag

Enschede Energie houdt deze zaterdag een open dag bij het gloednieuwe zonnepark aan de Verwooldsweg. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers een rondleiding krijgen en er is een kleine informatiemarkt over verduurzamen. Bezoekers die per fiets komen, kunnen de Verwooldsweg 135 aanhouden als adres. Bezoekers met de auto wordt gevraagd om te parkeren bij Holzik Stables aan de Allemansveldweg 150. Vanaf daar is het zo’n 5 minuten lopen naar het zonnepark.

In 2018 waren er bij de Enschedese energiecoöperatie plannen en ideeën voor zeven zonnevelden in het buitengebied. Daar bleven uiteindelijk de drie in de buurtschap Zuid-Esmarke van over. Het zonnepark aan de Roodmolenweg is al aangesloten, die aan de Kromhofsweg is in ontwikkeling. Via buurtaandelen (eenmalig 50 euro) kunnen bewoners van omliggende postcodes, die tegen 10 euro per jaar lid worden van de coöperatie, mede-eigenaar worden. Hen wordt beloofd dat zij elk jaar (vijftien jaar lang) hun investering terug kunnen verdienen. Voor grotere investeerders zijn er speciale certificaten van 100 euro per stuk.

Frustrerend

Nu de eerste drie zonneparken van Enschede Energie (bijna) gerealiseerd zijn, rijst de vraag of er verdere uitbreiding van het arsenaal mogelijk is. In het nieuwe coalitieakkoord van Overijssel is namelijk afgesproken dat grote zonneparken op landbouwgrond niet wenselijk zijn. "Frustrerend", zegt wethouder Niels van den Berg daarover. "Hoe je er ook over denkt. Omdat er lokaal soms moeizame processen aan vooraf zijn gegaan waarbij mensen tot overeenstemming zijn gekomen. En nu komt dat in gevaar."

icon_main_info_white_glyph

De 8 zonneparken van Enschede

In Enschede zijn in totaal 8 (plannen voor) zonneparken, samen goed voor bijna 100 hectare. Op de gronden van afvalenergiecentrale Twence zijn twee parken actief met in totaal zo'n 24 hectare panelen. Dan is er het bestaande 15 hectare grote zonnepark van Kronos Solar, tussen de Schukkinkweg en de N35 in Glanerbrug. Coöperatie Enschede Energie heeft drie zonnevelden van samen 10 hectare (bijna) gereed. Bij de Stokhorstvijver is een plan voor 2 hectare panelen in ontwikkeling. Ten slotte staat de realisatie van een zonnepark in de Broekheurne (bijna 50 hectare) in de kinderschoenen.

Van den Berg, die in zijn tijd als raadslid van Burgerbelangen niet de grootste voorvechter was van grote zonneparken in het buitengebied, wijst als duurzaamheidswethouder op de noodzaak ervan als de afspraken in de Regionale Energiestrategie behaald moeten worden. "En als ik kijk hoe het hier in het landschap is ingericht, tussen de bomen en met veel tussenruimte, dan denk ik: zo kan het ook."

Creatieve oplossingen

Als het aan Enschede Energie ligt, krijgt de opzet van zonnepark De Elsmoat navolging in buurtschap Broekheurne in het zuidelijke buitengebied. Daar hebben bewoners, na een proces van zo'n twee jaar, een overeenstemming bereikt over een zonnepark van bijna 50 hectare op de oude huisvuilgronden van Enschede. Met oog op het coalitieakkoord in Provinciale Staten is het sterk de vraag of het zonnepark er kan komen.

"En anders zullen we creatief moeten zijn", vertellen vertegenwoordigers van Enschede Energie. "Dubbelgebruik (energieopwekking en landbouw, red.) door zonnepanelen rechtop te plaatsen, bijvoorbeeld. En natuurlijk gaan we gewoon door met het realiseren van zonnedaken."

20230911 Zonnepark zonneveld Elsmoat Verwooldsweg Allemansveldweg Enschede Wilco Louwes
Zaterdag is er een open dag bij zonnepark De Elsmoat aan de Verwooldsweg.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.