Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Herinrichting Dorpsbleek Losser: 'Idee van de bleekvelden ook voor de toekomst bewaren'

Dorpsbleek details, referenties en sfeerimpressie
Dorpsbleek details met het kunstwerk wasbord, oud hardhout, begroeiing en infopaaltje.
Beeld: Gemeente Losser

Een groot uitgevallen wasbord domineert vanaf volgend jaar de Dorpsbleek in Losser. Geen schrobbende vrouwen die hun handen kapot boenen op zo’n bord, maar een speels kunstwerk, waar het water overheen kabbelt om vervolgens zuurstofrijker de bleek in te stromen.

“Een knipoog naar het verleden”, noemt projectleider Arend ten Barge deze creatie. Het is een onderdeel van het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Dorpsbleek, dat vanavond, maandag 11 september, gepresenteerd werd in ’t Lossers Hoes.

Pad Paasdijk

Het plan werd middels een presentatie tot in detail toegelicht. De Dorpsbleek verandert uiterlijk weinig. “We verleggen de reek, de sloot, aan de kant van de Paasdijk naar binnen, zodat het pad aan de Paasdijk breder wordt.”

“Het water kabbelt over het wasbord, zodat er meer zuurstof in water komt”

Kunstwerk

Belangrijk is dat de Dorpsbleek niet meer droogvalt. “Het water van de zuivering, nadat de warmte bij zwembad afgehaald is, komt terug naar de bleek en stroomt op de hoek van de Kopshofweg en de Paasdijk de bleek in. Dat gebeurt via het kunstwerk in de vorm van een wasbord. Het water kabbelt over het wasbord, zodat er meer zuurstof in water komt”, zegt Ten Barge.

230911 presentatie onderdelen derden Dorpsbleek
Beeld: Gemeente Losser

Stuwtjes

Dat water, 40 kuub per uur, wordt door middel van stuwtjes en ondergrondse verbindingen rondgestuurd, zodat het in alle sloten in beweging is. “De Dorpsbleek valt niet meer droog.” Lachend: “We hoeven de vissen er niet meer uit te vissen in de toekomst.”

“Bij piekbuien wordt het water opgevangen, het water in de bleek komt dan tijdelijk hoger te staan”

Opvang hemelwater

Een ander aspect is dat de Dorpsbleek ook het hemelwater uit een aantal wijken opvangt. “De bleek krijgt een klimaatadaptiefunctie, wordt aangepast aan het veranderende klimaat. Bij piekbuien wordt het water opgevangen, het water in de bleek komt dan tijdelijk hoger te staan, en vloeit binnen 24 uur langzaam weg. Er is gekeken hoe hoog het water komt en waar naartoe het water stroomt bij piekbuien. Het water komt niet in woningen”, benadrukt Ten Barge.
Het overtollige water stroomt van de Dorpsbleek naar de wadi die langs Wonen aan de Dinkel loopt en komt vervolgens in de Dinkel.

Natuurlijke oevers

Langs de waterkant wordt de oude beschoeiing verwijderd, en worden natuurlijke oevers aangelegd. “De beplanting daarvan moet helpen het zuurstofgehalte in het water te verhogen en de biodiversiteit te bevorderen.”

Spoelbruggetjes

De spoelbruggetjes, van waaraf de vrouwen ooit de was door het water van de bleek sloegen, worden hersteld. Tijdens de inloopavond was het geoogst hardhout, dat daarvoor gebruikt wordt, te zien. “We hergebruiken 25 jaar oud hardhout hiervoor. Het heeft het uiterlijk van oud hout, alleen is het veel duurzamer. Het gaat makkelijk 40 jaar mee.”
Ook de bleekvlonders krijgen door dat hout een oude uitstraling.

Bij de Dorpsbleek komt een informatiezuiltje te staan waarbij men onder andere middels een QR code informatie kan downladen.

Bleekvelden

De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2024. Verwacht wordt dat de werkzaamheden drie maanden duren.
Voor de Dorpsbleek wordt vervolgens een beheerplan gemaakt. “We willen dat de bleek er uit ziet zoals vroeger. Het is een Rijksmonument, dat is ook een voorwaarde. Het gras van de bleek bijvoorbeeld wordt redelijk kort gemaaid, zodat het idee van de bleekvelden ook voor de toekomst bewaard blijft.”

icon_main_info_white_glyph

Dorpsbleek Losser

De Dorpsbleek is een Rijksmonument, één van de best bewaarde bleken in sloten Nederland. Het bleekcomplex wordt gevormd door vier reken, een aantal spoelbruggen en het bleekwachtershuisje.
De dorpsgemeenschap in Losser legde in 1774 de bleek aan.

In eerste instantie zou dit project in het voorjaar van 2023 uitgevoerd worden. Dat wordt nu voorjaar 2024, en dat is een jubileumjaar voor de Dorpsbleek, die dan 250 jaar bestaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.