Drie fracties uit de Enschedese gemeenteraad hebben Saxion gevraagd om onderzoek te doen naar de zaak Ardesch. Dat onderzoek is beperkt tot twee sleutel-vragen over die langspelende kwestie tussen een Enschedese klokkenluider en de gemeente. Eind september worden de resultaten verwacht.
De zaak Ardesch draait om ondernemer Gertjan Ardesch die in 2016 waarschuwde voor een foute deal met vastgoedmessias Walas, die Spinnerij Oosterveld zou overnemen van de gemeente en tot ontwikkeling brengen. Ardesch werd door de gemeente op schimmige gronden voor de rechter gebracht en raakte bankroet.
In de jaren nadat het misging tussen de ondernemer en de gemeente - na jarenlang te hebben samengewerkt - kwam de kwestie veelvuldig op tafel van de gemeenteraad. Gemeenteraadsleden zijn daarbij herhaaldelijk door wethouders (en ambtenarij) op het verkeerde been gezet. Beantwoording van vragen bleef achterwege, was onvolledig of onjuist.
Twee van die vragen worden nu betrokken bij het onderzoek dat door Saxion wordt uitgevoerd. Die draaien om het stopzetten van een lopende betalingsregeling met Ardesch en een onjuiste voorstelling van zaken in een brief aan de Nationale Ombudsman, die bij de zaak betrokken raakte.
De fracties van D66, de PVV en EnschedeAnders willen nu uitsluitsel en antwoorden op die vragen.
Uit verschillende documenten die zijn vrijgegeven na een verzoek om openbaarmaking op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob, nu Wet open overheid) blijkt dat ambtenaren welbewust een lopende betalingsregeling met Ardesch stopzetten en aanstuurden op een snelle gang naar de rechter.
De misleidende brief aan de Nationale Ombudsman werd opgesteld door de gemeente-advocaat, met medelezing van de Klachtencommissaris en de directeur van het Enschedese Vastgoedbedrijf. De laatste ondertekende. Alle drie de topambtenaren waren nauw bij de kwestie betrokken en hadden weet van de onjuistheid van de stellingen in die brief.
1Twente heeft uitgebreid onderzoek naar de zaak gedaan. De publicaties die daarover verschenen, waaronder een tweedelige documentaire, zijn online te vinden in het dossier van die zaak.