De gemeente Hengelo gaat in gesprek met de vakbonden en Stork na de bekendmaking vorige week dat het bedrijf wordt overgenomen door het Duitse Bilfinger. Stork heeft in Hengelo nog één onderdeel: Stork Thermeq.
De overname van Stork Nederland en Stork Europe kwam voor de gemeente Hengelo vorige week toch als een verrassing. Dit zei wethouder Gerard Gerrits dinsdag in reactie op vragen van de VVD-fractie in het vragenkwartier tijdens de gemeenteraadsvergadering. “We wisten natuurlijk wel dat het Amerikaanse Fluor van het bedrijf afwilde.”
Als het gaat om de verkoop van Stork, dan zijn er zorgen bij het gemeentebestuur als het gaat om behouden van de werkgelegenheid in de stad. “Dat geldt natuurlijk voor ieder bedrijf in Hengelo, waar werkgelegenheid op het spel staat. Zeker ook bij Stork. Dat betekent dat zo’n driehonderd huishoudens in onzekere tijd leven.”
Gerrits zei dat de overname juist ook kan betekenen dat deze het bedrijf toekomst geeft. “We zijn regelmatig op bezoek bij Stork om een vinger aan de pols te houden om te horen wat er ook aan de hand is. Het afgelopen jaar zijn we drie keer op bezoek geweest. De contacten zijn goed. Binnenkort staat er weer een bezoek op de planning.”
Vanuit het college gaat ook wethouder Jacqueline Freriksen, die werk en inkomen in haar portefeuille heeft, binnenkort in gesprek met de vakbonden. “Dat hebben we in het verleden ook gedaan bij Siemens, waar we heel actief bezig zijn geweest, maar ook bij Eaton. Hetzelfde traject gaan we ook hier uitzetten. Misschien is dat wat voorbarig, maar we houden de focus en de vinger aan de pols.”
FNV Metaal eiste vorige week behoud van werkgelegenheid en dat de overname geen negatieve gevolgen mag hebben voor de werknemers. Ook de arbeidsvoorwaarden moeten blijven zoals ze nu zijn als het aan de vakbond ligt.