Waar andere initiatieven nauwelijks van de grond komen of in handen zijn van ontwikkelaars, runnen inwoners al 5 jaar het zonnepark De Groene Weuste in Wierden. Dit is het enige zonnepark in Overijssel dat volledig coöperatief is. En met succes. De opbrengst vloeit terug in het dorp, hun geheim?
Inwoners dragen op eigen initiatief de lusten en de lasten van het zonnepark in Wierden. De winst van het zonnepark wordt verdeeld onder bewoners die iets willen doen op het gebied van verduurzaming. De stichting 'De Groene Weuste' geeft bijvoorbeeld geld aan sportverenigingen die willen isoleren of inwoners die graag een warmtepomp willen.
Deze stichting wordt gerund door meerdere vrijwillige bestuursleden die in samenwerking met de gemeente Wierden en inwoners het zonnepark hebben gerealiseerd. Dankzij een ‘groene investeerder’ hebben zij het park kunnen bouwen. “De investeerder heeft de kosten voorgeschoten totdat het gebouwd was”, legt Kees van Dorth uit, die bestuurslid is.
Hierna is een groep mensen, de stichting, met crowdfunding voor de helft eigenaar geworden. “Over tien jaar, als de oorspronkelijke investeerder is uitgekocht, is de stichting volledig eigenaar”, zegt het bestuurslid. Het zonnepark levert de stichting dan nog meer geld op.
Met dit geld hebben de bestuursleden grootste plannen voor de toekomst. “Naar verwachting kunnen we er langjarig veel geld mee verdienen en daarmee willen we weer nieuwe zonneparken realiseren”, zegt van Dorth. De plannen voor de nieuwe zonneparken zijn al in werking gezet.
Er lopen twee vergunning, waarvan een in samenwerking met Pure Energie ‘hiervan worden wij over vijf jaar voor de helft eigenaar’. Dit plan ligt er voor een gebied langs de A35. Het tweede plan is samen met de eigenaar van een boerderij in Hoge Hexel. Het bestuurslid: “Hij heeft gezegd ik gun het de lokale bevolking dat zij daarin investeren en er winst uithalen. Ik hoef alleen de pacht van de grond.”
De stichting zoekt nog mensen die willen helpen bij hun werkzaamheden. Zij zijn op zoek naar mensen die verstand hebben van planten en het bouwen van vogelkasten. “We zoeken mensen die met ons willen nadenken hoe we het zonnepark verder kunnen inrichten op het gebied van biodiversiteit”, zegt Rogier Dekker, ook bestuurslid.