In ons artikel over saneringskredieten dat donderdag online kwam, is een storende vergissing gemaakt. Het gestelde dat bij een krediet bij de Stadsbank om schulden af te lossen het gehele schuldenbedrag wordt afgelost, klopt niet. Net als bij andere (wettelijke) schuldentrajecten wordt gekeken wat er afgelost kan worden. En dat is vrijwel altijd maar een gedeelte van de gehele schuld.
Daarmee is zo’n saneringskrediet ‘eigenlijk in alle gevallen een afkoop’, zo laat Stadsbank-Oost Nederland in een reactie weten. Er wordt een berekening gemaakt van wat iemand in 18 maanden kan aflossen. Dat levert, afgezet tegen de totale schuld, een percentage op. Dat percentage wordt aan schuldeisers voorgelegd.
Als alle schuldeisers met dat aanbod akkoord gaan, wordt een krediet verstrekt. Voordeel voor de schuldeisers is dat zij het overeengekomen bedrag in een keer ontvangen, zonder verdere rompslomp. De inwoner die het krediet ontvangt, heeft hoeft bij nog maar een schuldeiser af te lossen (de Stadsbank) en de Stadsbank heeft beduidend minder werk omdat geregeld contact met meerdere schuldeisers niet meer nodig is.
De berekende rente over de aflossing van dat saneringskrediet bij de Stadsbank verschilt fors per gemeente, maar die wordt meegerekend in de aflossingscapaciteit. Anders gezegd: de hoogte van die rente maakt voor de inwoners die moet aflossen weinig uit.
Daarmee lijkt een saneringskrediet op andere schuldbemiddelingstrajecten, waarbij je eveneens 18 maanden aflost wat je kunt.
Aanleiding voor het eerdere artikel hierover was een uitspraak van de rechtbank in Lelystad, die oordeelde dat de bescherming van mensen die een saneringskrediet aangaan tekortschiet. Aanleiding was een zaak waarbij een schuldenaar een saneringskrediet bij de Kredietbank Assen aanging en opnieuw in problemen kwam bij de aflossing daarvan.
De rechter oordeelde dat het saneringskrediet een gewoon consumentenkrediet was, waarvoor strengere regels gelden. Dat hing onder meer samen met de (hoge) rente, die vergelijkbaar was met een commercieel krediet.
In die zaak is hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank in Lelystad. De in Enschede gevestigde Stadsbank, die samenwerkt met de Kredietbank Assen, wacht de uitspraak in dat hoger beroep af en bepaalt dan of de manier waarop saneringskredieten worden verstrekt aangepast moeten worden.
Het eerdere artikel is inmiddels op onderdelen aangepast.