Van wie is het platteland? Dat vraagt Rijksmuseum Twenthe zich af tijdens de grote publieks- en tentoonstellingsmanifestatie genaamd Terra Libera. Tot 28 januari kunnen bezoekers deze tentoonstelling bezoeken. In deze editie van het Twents Kwartearken werpen wij onszelf op deze kwestie, want van wie is het platteland?
Dat antwoord wordt overigens in de tentoonstelling niet gegeven. Er wordt wel uitgebreid stilgestaan bij de manier waarop we in Twente met ons land zijn omgegaan en wat dat betekent voor de toekomst waar thema’s als stikstof, biodiversiteit, klimaatverandering en energietransitie om oplossingen vragen.
“Die problemen manifesteren zich allemaal in het buitengebied. Het leuke is dat kunstenaars niet op polarisatie uit zijn. Ze tonen ons een andere blik met hun kunstwerken”, vertelt curator Josien Beltman van het Rijksmuseum Twenthe.
De nieuwe Twentse woorden van deze week zijn umslag, scharmezeer, beteunigheid. Het Woord van de Week is noarkig.
Wil je de betekenis weten, kijk dan naar het Twents Kwartearken.
Zo laat kunstenares Wapke Veenstra zien wat er de laatste vijftig jaar met de koe is gebeurd. “Het dier en het landschap zijn veranderd. Ze maakte films, laat foto’s uit familiearchieven zien en vertelt ook op die manier het verhaal van de koe.”
Adrie Hemmink herhaalde de woorden die de trouwe volgers van het Twents Kwartearken vorige kregen voorgeschoteld. Schelle plaank: kromme plank. Braandiezer: fanatieke vrouw. Oonderschrieven: ondertekenen en het Woord van de week was: boetnkeerl. En dat betekent natuurliefhebber.
Terra Libera bestaat uit drie tentoonstellingen. De historische verhalen over het veranderende landschap door de eeuwen heen is het hoofdonderdeel. “Je ziet dat de mens het land bewerkt en zich uiteindelijk buiten de natuur plaatst”, aldus Beltman.