Als enige fractie stemde de VVD Hengelo eerder dit jaar tegen het plan om IJsbaan Twente in Enschede te steunen met een jaarlijkse gift van 1 euro per inwoner. De ijsbaan komt al jaren veel geld te kort en zocht daarom steun bij de andere Twentse gemeenten, waaronder Hengelo. Nu Enschede zegt het toch zelf te kunnen oplossen, is VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers op z'n zachtst gezegd 'not amused': "Wanneer kunnen we onze 80.000 euro terugverwachten?"
Op zich is zo'n verzoek vanuit Enschede aan de rest van Twente heel redelijk, vindt ook Boers. Immers, mensen uit de wijde regio maken al jaren dankbaar gebruik van het Enschedese kunstijs. Het steekt Boers echter dat Enschede 'altijd dan pas toenadering zoekt als het water ze aan de lippen staat'. "En kom met een goed plan. Wij hadden best mee willen stemmen vóór die ene euro per inwoner per jaar, maar zeg dan hoe je de ijsbaan ook de komende jaren wilt openhouden: door te verduurzamen? Door na te denken over gebruik in de zomermaanden? Maar nee, Enschede houdt haar hand op en daar moeten we het mee doen."
Op de VVD na stemden alle Hengelose fracties in met die ene euro per inwoner per jaar voor het openhouden van de ijsbaan. Een beetje naïef, vindt Boers: "We gaan als raad veel te vaak mee in verhalen die niet onderbouwd worden. Daar passen wij als VVD voor."
Boers vraagt de circa 80.000 euro voor dit jaar dan ook terug: "Dat geld zijn we technisch gezien kwijt, omdat we er als raad mee hebben ingestemd, maar als Enschede het geld na komende winter niet meer nodig heeft, kunnen ze wat ons betreft die 80 mille voor dit jaar ook wel op hun buik schrijven."
In schriftelijke vragen aan het Hengelose college van B en W vraagt Boers nu onder meer 'wanneer zij de bijdrage van 80.000 euro kunnen terugverwachten?' en 'waarom Enschede überhaupt de hulp van de andere gemeentes vroeg, terwijl ze het blijkbaar prima zelf kunnen oplossen?'
Het steekt hem en z'n fractiegenoten vooral dat de Enschedese wethouder Niels van den Berg nu zegt 'zelf de verantwoordelijkheid te willen nemen voor de ijsbaan' en dat 'Enschede niet langer wil wachten op het getreuzel en geaarzel in de regio.' Boers: "Het klopt dat hij Hengelo daarbij niet expliciet noemt, maar hiermee diskwalificeer je alle welwillende gemeentes, waaronder Hengelo."
Boers gelooft niet dat er bij de Enschedese wethouder sprake is van voortschrijdend inzicht: "De problemen zijn al langer bekend. Als gemeenteraadsfractie zijn wij ook al eens bij de ijsbaan geweest en toen zeiden de medewerkers dat er wat hen betreft ook in de zomermaanden best gebruik gemaakt kon worden van de hal. Iets wat de wethouder nu pas bedacht heeft kennelijk."
De Hengelose liberalen vinden dat Enschede te vaak niet thuis geeft als andere gemeenten een beroep op de Textielstad doen, terwijl ze volgens Boers 'wel van alles over de schutting gooien'. Zo riep fractievoorzitter Malkis Jajan van de VVD in Enschede 'gemeenten met een links bestuur' eerder dit jaar op 'een extra stap te zetten' in de opvang van asielzoekers.
Volgens Jajan was dat niet meer dan redelijk, omdat linkse partijen de asielinstroom niet of minder willen beperken. Hengelo was in elk geval tot vorig jaar dankzij de SP een linksere stad dan Enschede. Boers: "Vrijwel alle Twentse gemeenten vangen al geruime tijd het door het Rijk gevraagde percentage asielzoekers op, maar in Enschede blijft dat lastig en daarbij wijzen ze dan steevast naar links."
Boers geeft overigens aan 'niet alleen te willen klagen': "We willen juist goed samenwerken met andere gemeenten en die intentie is er ook echt wel bij andere fracties aan beide kanten. Maar het mag niet zo zijn dat als een Enschedese wethouder met de vingers knipt, dat wij dan moeten buigen."