Wat bezielt een 16-jarige Twente-fan om Ajacied Brian Brobby zondag na de wedstrijd FC Twente-Ajax uit te schelden voor ‘kankeraap’? Ruud de Wolf uit het Zeeuwse Dishoek wordt bijna dagelijks uitgescholden omdat hij met zijn elektrische fiets, een zogenaamde speedpedelec, op de openbare weg rijdt (wat verplicht is). “Uit onderzoek is gebleken dat er meer wordt gevloekt en gescholden”, aldus Enternaar Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen vloeken. “Tegelijkertijd vinden we het met elkaar nog steeds niet normaal.”
“Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking vindt schelden ‘not done’. Daar kun je allerlei gradaties aanhangen, van pijnlijk, kwetsend of storend. Daarom zijn we weer een campagne begonnen met de titel: ‘Normale taal, daar gaan we voor”, verduidelijkt Van Dijk, tevens lijsttrekker van de ChristenUnie Wierden-Enter.
Negen op de tien Nederlanders vinden schelden met een handicap of ziekte aanstootgevend, blijkt volgens Van Dijk uit het recente onderzoek. “We zijn al meer dan honderd jaar bezig om actie te voeren tegen het vloeken en het schelden, ‘laten we respectvol met elkaar omgaan’, dat is onze slogan en ‘weet wat je zegt’. Of het nou een ziekte is, achtergrond, afkomst of geaardheid, laten we met z’n allen eens goed nadenken over wat we tegen elkaar zeggen.”
Uit het onderzoek zou volgens Van Dijk ook blijken ‘dat er in het verkeer veel meer wordt gevloekt.’ “Eigenlijk misschien best gemakkelijk vanuit je auto.” Die ervaring deelt de Zeeuw De Wolf: “Telkens weer probeer ik mensen uit te leggen waarom ik op de openbare weg rijdt. Deze fiets, met kentekenplaat, hoort niet thuis op een fietspad maar op de weg. Maar niet iedereen staat daarvoor open. Een man ging er vandoor nadat hij mij ook nog wat ziektes had toegewenst. Als ik ergens niet tegen kan, is het dat.”
In vergelijking met de onderzoeken die eerder werden gedaan in 1997 en 2007 bleek ook dat jongeren en dan met name 18-plussers meer zijn gaan vloeken en schelden. Reden voor de Bond tegen vloeken om op stations en op scholen ‘confronterende’ posters op te hangen met woorden als ‘kanker’, ‘jezus’, jood’ of ‘god’. “Dat doen we om te appelleren, je mag het confronteren noemen, het valt wel op inderdaad”, benadrukt Van Dijk.
“Wij denken dat het dan maar een druppel op de gloeiende plaat is, maar laten we het wel blijven doen. Elkaar erop aanspreken en een complimentje is heel gauw gegeven. Als we dat nou eens als lijfspreuk meenemen en meegeven, dan denk ik dat dat de wereld veel mooier maakt”, besluit Van Dijk.
De 16-jarige ‘Twente-supporter’, die zondag voetballer Brobby uitschold hangt bovendien een landelijk stadionverbod van 20 jaar boven het hoofd, meldde de KNVB vandaag in een schriftelijke reactie. Als Ajax aangifte doet kan de jongen ook strafrechtelijk worden vervolgd.