In Glane vechten bewoners al jaren voor de komst van een bushalte, nu ook bij de Provinciale Staten van Overijssel. “Het komt erop neer dat mensen door het missen hiervan eenzaam zijn”, zegt Annieta Poorthuis, lid van de dorpsraad in Glane. Bewoners moeten voor voorzieningen en contacten naar omliggende dorpen, maar zijn vaak niet in de gelegenheid om zelf te reizen.
“Glane heeft niets meer”, stelt Martha Horstman van Burgerforum die nauw samenwerkt met de inwoners voor het realiseren van een bushalte. In het verleden had het dorp nog een café, kapper en treinspoor maar op dit moment is er alleen een buurthuis. De inwoners moeten voor medische zorg, voedingsmiddelen en onderwijs naar omliggende dorpen zoals Losser.
Waar andere jongeren van de bus gebruik kunnen maken, zijn jongeren en ouderen zonder rijbewijs of auto afhankelijk van de hulp van anderen. “We hebben een steeds ouder wordende populatie die nergens naartoe kan”, zegt Poorthuis. Volgens Horstman en Poorthuis heeft het gemis van een bushalte een negatieve invloed op de leefbaarheid van het grensdorp.
Het heeft niet alleen een negatieve invloed op het leven van jongeren en ouderen, maar ook op het leven van inwoners die minder mobiel zijn door een aandoening of ziekte. Een van deze inwoners sprak Twente FM over deze worsteling.
Daarom spreken inwoners woensdag 20 september, tijdens de commissie Verkeer en Vervoer van Provinciale Staten Overijssel, over hun zorgen en wens. Ze hopen akkoord te krijgen op de komst van een buurtbus. Deze bus zal door vrijwilligers bestuurd worden. “Het mooiste zou zijn dat er straks een buurtbus rijdt net zoals in ons buurdorp De Lutte. Hiervoor zoeken we nog vrijwilligers. Je hebt toch al snel 40 mensen nodig voor het besturen van de bus”, zegt het dorpsraadslid.