Hij was jarenlang een succesvol én sociaal ondernemer in de Hengelose horeca. Frank Hendriks bood 'mensen met een rafelrandje' kansen in zijn bedrijven. Wie hem goed kent, begrijpt zijn overstap naar een baan in de zorg: "Ik heb altijd gezegd dat ik de laatste jaren van m'n werkzame leven wil wijden aan mensen die om welke reden dan ook moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen."
Of dat nu bij de Twentse Bierbrouwerij was of bij De Verééniging, Hendriks gaf in de achttien jaar dat hij horecaondernemer was tientallen de mensen het gevoel dat ze ertoe deden. Dat gaat hij vanaf nu doen bij Surplus, een in Enschede gevestigde organisatie, die mensen 'met een grote afstand tot de arbeidsmarkt én de samenleving' begeleidt. "Dat kan gaan om heel zware gevallen. Mensen met ernstige vormen van autisme, drugsverslaving, noem maar op. Daar zitten ook mensen bij die vroeger prima meedraaiden in de maatschappij."
Hij noemt het voorbeeld van een succesvolle zakenman, die ooit in een dure auto door Hengelo reed en door een faillissement in de problemen en aan de drank raakte. Hendriks: "Het kan echt iedereen overkomen. Ook jou en mij. Door de steeds verder stijgende kosten van levensonderhoud raken meer en meer mensen in de problemen. Ook mensen met een middeninkomen. Onze doelgroep wordt alleen maar groter."
Toen de geboren en getogen Hengeloër (54) bekendmaakte dat hij zijn aandelen in De Verééniging van de hand wilde doen en zijn leven aan de sociaal zwakkeren wilde gaan wijden, had hij binnen no time een paar aanbiedingen van potentiële werkgevers op zak. Die van Surplus sprak hem het meeste aan: "Ze hebben behoefte aan een ondernemende geest. Subsidiekranen worden dichtgedraaid en zorginstellingen moeten manieren vinden om hun eigen broek op te houden. Ik weet hoe je projecten moet opzetten, met name waarbij horeca en catering om de hoek komen kijken. Daar ga ik mee bezig, onder meer bij De Forelderij in Usselo en 't Vloedbelt in Zenderen."
De Verééniging, het voormalige Verenigingsgebouw van Stork, werd de afgelopen jaren omgetoverd van een onooglijke bouwval tot een juweel van een pand. Daarover is vrijwel elke Hengeloër het eens. Hendriks: "Ik weet niet of het het mooiste gebouw is van Hengelo, maar zeker één van de mooisten."
Investeerder Bernard ten Doeschot nam het voor welgeteld één euro over van de gemeente en Hendriks heeft er met z'n zoon Simon een bloeiend bedrijf van gemaakt. "We hebben van niets iets weten te maken. Hiermee kan mijn opvolger Alco van Berkel prima vooruit. Zo is de orderportefeuille voor 2024 al behoorlijk gevuld."
Hendriks durft van zichzelf te zeggen dat hij goed is in dit soort klussen: "Kijk naar de Twentse Bierbrouwerij. Daarmee heb ik een lokale brouwerij op de kaart gezet en daarbij bleek het een katalysator voor het hele Hazemeijerterrein."
Inmiddels is dat bedrijf verhuisd naar de Haaksbergerstraat, waar het nog altijd prima draait. Zijn opvolger Jaap van den Berg hanteert dezelfde doelstelling als Hendriks: "Je moet al je medewerkers even belangrijk maken. Iedereen draagt bij aan het succes van een onderneming. Of dat nu de bedrijfsleider is of de afwashulpjes zijn. Laat dat dan ook merken."
Frank Hendriks zal zijn gezicht nog regelmatig vertonen bij wat nu weer het Wapen van Hengelo heet: "Ik ben lid van Sociëteit De Verééniging. Die club, bestaande uit tweehonderd ondernemers en bestuurders, houdt 20 procent van de aandelen en blijft daar ook samenkomen. Dat was voor mij voorwaarde voor de verkoop. Mooie bijkomstigheid is dat de naam zo ook blijft bestaan." De sociëteit heeft als doel het 'immateriële erfgoed van C.T. Stork behouden'. Hendriks: "We ondersteunen goede doelen in heel Twente, zoals de sociale ondernemer Stork dat honderd jaar geleden in Hengelo deed." Daar zullen Frank en en zijn vrouw Renate er ook hun zoon kunnen treffen: Simon Hendriks blijft er werkzaam in de keuken.
Hendriks wil best bekennen dat hij de stap van horecaondernemer naar medewerker bij een zorginstelling 'erg spannend' vond, maar nu ziet hij dat er ook volop overeenkomsten zijn: "Mensen pleasen zit mij in de genen. In feite doe ik dat straks bij Surplus ook. Mensen op hun gemak stellen en in hun kracht zetten."